måndag 19 september 2011

Det gick igenom!!!

Planförslaget som jag skrev om igår gick helt odramatiskt igenom på Kommunfullmäktige idag!
TRE år har vi jobbat med detta ärende, det är helt otroligt. Nu skall protokollet justeras & sen ska det hängas upp i kommunhuset i 3 veckor innan beslutet vinner laga kraft som det så fint heter :o)

För min del innebär beslutet (förutom att så länge jag står på Småstallsområdet så får Galsi gå i en större hage) även att man ritat in utrymme för ett Hästcenter. Jag jobbar just nu med ett projekt som är en förstudie för att bygga ett Hästcenter i Gällivare kommun. Platsen vi valt ut, intill Småstallsområdet gör att centret hamnar centralt i hästverksamheten. På hela stallområdet står idag ca 90 av kommunens drygt 200 hästar.

I den nu antagna detaljplanen står följande:
"Verksamheter kopplade till dagens hästverksamhet, såsom veterinärmottagning med
ett par gästboxar, gemensam utbildningslokal, utbildad hovslagare, utökat sortiment
hos hästsportbutiker, utökade hagar, stallplatser och lösdrifisplatser önskas av den
nätverksgrupp som representerar hästverksamheten idag. Nämnda verksamheter
tillsammans med befintliga ändamål såsom ridhus, ridbanor, hagar, ridstig, cafeteria,
konferensrum mm avses inrymmas i bestämmelsen P5,Ridanläggning.
Planerad ny byggnad för diverse hästverksamheter avses inrymma fiera av ovan
nämnda verksamheter. Byggnaden har ett behov av ca 2000 m2 enligt företrädare för
hästverksamheten. Önskemål finns om placering i södra området nära
Ridhusvägen/Flästskovägen. Bedömningen är att denna placering ger goda
förutsättningar ur logistik-/transportsynpunkt. Ingen genomfart sker då genom
hästområdet, utan tillfart sker i södra delen där man angör området med fordon.
1 detta område medges en högsta byggnadsarea om 2500 m2. Detta delområde avser ej
utgöras av småstallsområde och har därför en bestämmelse angående detta."


Vad vi mest hoppas på är en veterinärmottagning för häst. Det behövs verkligen här uppe! I Gällivare har vi ca 25 mil enkel resa till närmsta klinik, de i Kiruna får lägga på ca 10 mil till.
Det är inte så kul att behöva åka så långt, speciellt inte under den långa kalla vintern, för att ta en röntgenbild eller göra en hältutredning...


Något annat vi önskat är så banalt som en toalett, vi har skämtat om det ibland & sagt att vårat Hästcenter kommer bestå av ett utedass så vi i alla fall slipper göra i från oss i skogen :o)


Det finns ca 35 -40 hästar enbart på Småstallsområdet & till varje häst har du minst en person knuten varje dag, det blir många personer som rör sig i området. Visst har vi nära till Ridklubben, men de har inte öppet samma tider som vi rör oss i Småstallsområdet, så det blir oftast besök i skogen...

Att få en tvättstuga med torkrum för hästsaker vore också toppen & det är nog fler än de som står på området som skulle nyttja den.
Gäststall intill veterinärmottagningen för långväga gäster. De flesta som bor på landsbygden & har häst har också en hästtransport. Det är mycket billigare & måste även bli effektivare för veterinärerna att patienterna kommer till mottagningen för exempelvis vaccinationer, än att behöva åka runt i alla byar.

Ja listan kan göras lång om vad man önskat inom hästverksamheten i kommunen.
Ett fristående ridhus har även legat högt upp på önskelistan, men nu hoppas man att det ska gå lättare att få till ett samarbete med Ridklubben för mer nyttjande av de två befintliga ridhus som i dag finns, utan att inkräkta på den ridskoleverksamhet som bedrivs där idag.

Nu hoppas jag att vi snabbt får till ett möte med intresserade och att vi får igenom flera av de önskemål som finns för att kunna utveckla det stora intresse som ridsporten i dag utgör i kommunen, ett intresse som bara verkar blir större & större.

1 kommentar:

Linn Erle sa...

JÄTTEGRATTIS - det måste kännas helt UNDERBART att äntligen få planförslaget igenom. Önskar ni också kan få till detta med en veterinärmottagning, 25 mil enkel resa är inte så värst kul mitt i vintern, känner verkligen med er.