söndag 12 februari 2012

Kastanjer & evolution

Snacka om skillnad i vädret!
Förra helgen höll vi på att frysa häcken av oss & denna lördag var det plusgrader ute!

Kom ner till stallet & började mocka. Tyckte en av bajsarna såg konstig ut på grepen & tittade efter, det var en bit av Galsis kastanj.


Jag har inte ens märkt att den varit lös eller att den skulle ha varit speciellt stor.
Jag brukar smörja in dem med Tenerylsalva ett par kvällar & sedan, vips kan man skala av en bit som denna.


Jag har inte tänkt mycket på var kastanjerna kommer ifrån, men de & sporrarna är rester från när hästen hade tre tår & är alltså tillbakabildade tår. Var givetvis tvungen att söka fram bilder & fakta & förgylla bloggen med detta vetenskaps inlägg :o)



A kommer från Eohippus, B i från Merychippus C ifrån Equus, dvs vår nutida häst.

Eohippus
Eohippus var inte större än 20 - 35 cm i mankhöjd, de levde för ca 65 miljoner år sedan, en svindlande siffra. Den levde på norra halvklotet, i Nordamerika. Flest fynd efter Eohippus har hittats i New Mexico och Wyoming i USA. Den lilla hästen hade en trampdyna bakom tårna, liknande hundens. Denna finns kvar på den moderna hästen, oftast på insidan av deras ben. Det är en hornaktig utväxt som kallas kastanjer eller sporrar.
Ögonen hos Eohippusen satt på sidan av huvudet. Forskarna kallade denna häst för "gryningshästen" och man tror att pälsen påminde om ett hjortdjurs och var ljust gråbrun med ljusare regelbundna fläckar, som var ett utmärkt kamouflage i de tropiska skogarna.

Merychippus
Merychippus var ca 90 cm i manken & levde för ca 20 miljoner år sedan, här hade den mittersta tån blivit mer markerad. Dessa liknade mer våra moderna hästar. Deras tänder blev hårdare, vilket gjorde att djuren kunde gå från bladätare till gräsätare.

Equus Galsi

Equus Tröttus 
Avslutar med en bild på Equus vacker


Inga kommentarer: