torsdag 20 oktober 2011

Hästskojare

Såg TV3´s program Sanning eller konsekvens som handlade om Hästskojare & man blir lite mörkrädd.
Dels hur dessa människor kan kalla sig "hästfolk" som enbart tänker på pengar?
Man struntar fullständigt i hur det går för hästen, vad som händer med den.
Att sälja en skadad eller sjuk häst som frisk till god troende människor som rider hästen i god tro att den är okej, sen visar det sig att hästen har allvarliga problem & smärtor.

Det företaget som reportaget handlade om hade flera anmält för de fått skadade eller sjuka hästar & sen inte fått sina pengar tillbaka trots att köparen vunnit i rätten.



Man har både hört & varit med om en hel del.
Besiktningar som utförts genom att titta ut genom fönstret på en häst som leddes runt, det var en häst för några år sedan som kom hit upp & de nya ägarna fick problem med den & vid en röntgenundersökning så visade det sig att hästen hade en massa hagel i benen  
Visst kan saker missas & folk handla i god tro, men det är inte kul om man blir drabbad!

En kompis till mig köpte en jättefin häst, han hade gått igenom en vanlig besiktning samt spattröntgen & allt var ok. Efter ett tag tyckte min vän att han var lite snubblig & klumpig av sig.
Hon började misstänka att han hade något problem med ögonen & kallade ut veterinären. Jovisst var det så, man för att ta reda på hur det verkligen låg till så var hon tvungen att packa in honom i transporten & åka drygt 50 mil tur & retur för att få en "ögon doktor" att lysa ögonen & tyvärr hade han väldigt nedsatt syn på det ena ögat & veterinären kunde inte ge någon direkt prognos, om det skulle bli sämre eller om det skulle stanna som det var.
Problemet var att hästen var köpt från Island & till Island kan man ju inte skicka tillbaka någon häst... Nu var det så att hon köpt hästen via en förmedlare i Sverige så det hela gick att lösa & till slut fick min vän även ersättning för alla de utlägg hon haft på hästen. Här tog förmedlaren verkligen sitt ansvar!

En annan bekant köpte en ponny till sin 10-åriga dotter. De åkte lång för att prova en massa hästar på ett försäljningsstall & var noga med att tala om vad det var för ponny de sökte.
Flickan provred en massa hästar & de föll för en valack som de senare köpte för ganska dyra pengar.
Ponnyn hade en tendens att vara lite spänd i boxen & detta stod även på köpekontraktet.
Ponnyn kom hem & fick lugnt vänja in sig i sin nya miljö. Att han var spänd i boxen försvann ganska snabbt, lika så att han kunde vara lite svårfångad i hagen.
Han började bete sig illa i ridningen, drog i väg utan anledning & kunde slänga av en serie bocksprång & tjejerna som red flög i backen.
Efter ganska många om & men så lovade tjejen som hade försäjningsstallet att ta tillbaka ponnyn & han sattes på transport.
Nu kom nästa grej, hon erbjöd min bekanta att sälja hästen åt henne & att de annars kunde få en annan "likvärdig" ponny i inbyte??? Likvärdig, vem bestämmer det? Har vi inte alla olika syn på vad som är en häst som passar just mig?
Sen sa hon att hon tänkte ta ut en ansenlig större summa pengar för ponnyn än vad min bekanta hade gett & kunde hon bara vänta så skulle hon få hela den summan...
Jag tyckte allt lät mycket mysko & hjälpte min bekanta genom att ringa en jurist som specialiserat sig på just hästar. Det var inget snack om saken, min bekanta hade rätt att få tillbaka hela köpesumman samt de utlägg hon haft för ponnyn. När hon konfronterade försäljningsstallet med detta blev tjejen jättesur & sa att hon skulle få sina pengar & sen slängde hon på luren...
Nu fick hon "bara" försäljningssumman åter, men det är ju alltid något.

Jag kan inte annat än säga; försök vara med vid veterinärbesikningen vid köp av häst.  Ta röntgen, speciellt om det är en islandshäst. Köp aldrig en halt häst, problem kommer ändå utan att man behöver betala för dem...
Det är ju toppen om man kan göra en bakgrundskoll på hästen & att man får ärliga svar...
Det bästa vore med detta "pass tvång" på hästarna att om du ska köpa en häst få tillgång till hela journalen som borde följa med häst passet, på så sätt får man ju hästens skadehistorik.
Fast å andra sidan så kanske det bara innebär att de som har orent mjöl i påsen inte tar sin sjuka häst till veterinär bara för att man är rädd att det sak komma fram vid en försäljning.
Myntet har alltid två sidor!

Inga kommentarer: