måndag 30 april 2012

I have a dream!

Jag har länge jobbat för att vi ska få ett Hästcenter till Gällivare med en veterinärmottagning för häst, något som ligger högt uppe på alla hästägares önskelista.
Vi har ca 225 hästar i kommunen & de bara ökar & ökar.

Vi hästägare som bor i Gällivare har ca 25 mil enkel resa till närmsta hästklinik i Boden.
Ska man åka med en häst till Boden så är man oftast två personer om åker så man inte är ensam om något skulle hända. Två personer ska ta ledigt från jobbet, har du ingen egen transport så ska du hyra en transport & sen har man bensinkostnaderna för resan, inte billigt med dagens priser...
Vi har dessutom en lång, mörk & kall vinter här uppe & det är inte speciellt roligt att ligga ute på vägarna med hästtransport alla gånger. För att inte tala om det onödiga "lidande" en transport kan innebära för en sjuk häst.


Nu vet jag inte hur det blir med själva Hästcentret eftersom Landsbygdsrådet har dålig ekonomi & jag blivit uppsagd. Jag har jobb fram till sista augusti.
Nu ska vi lämna in en ansökan om ett nytt samordningsprojekt & får vi det godkänt så måste vi ändå lösa ekonomin under projektets gång eftersom man får pengarna utbetalade i efterskott då projektet är avslutat.

Vi ska i alla fall lämna in ansökan om medel för att få en portabel digital röntgen för häst. Detta skulle hjälpa otroligt mycket för de hästar där man har misstänkta skelettskador eller fång. Eftersom även ungefär hälften av alla hästar i Gällivare är islandshästar så kan den ju även användas för spattröntgen.
Den är inte stor, men dyr....


Det är ganska roligt att det jobbet vi lagt ner på häst här uppe börjar uppmärksammas mer & mer (så jag håller verkligen tummarna att vårat samordningsprojekt går att genomföra)
Jag blev uppringd av Radio Norrbotten som kom ut till stallet & gjorde en intervju med mig & våran distriktsveterinär Peter Zaff i torsdags.
Jag vet ännu inte när det kommer på radion, men jag håller utkik :o)
Jag kommer dela det på Facebookgruppen för Gällivare Hästcenter, så är ni inte med i den, gå med.

Peter blir intervjuad

Galsi blir intervjuad :o)
 Mellan tuggorna så sa han att han hoppas på en fortsättning av projektet samt att det går att ordna en digital röntgen hit upp. Han har haft vänner som haft oturen att få ordentliga skador & som hade haft stor nytta av att ha en röntgen på plats istället för att behöva åka lång i en obehaglig "skumpa-skumpa låda"



Även stallkatten Odin fick vara med på ett hörn :o)
Han tog en "ridtur" på Galsis rygg & Odin såg ut som värsta jockeyn där han låg framåt lutad över Galsis manke, tyvärr tog jag ingen bild....

Som sagt var, jag har en dröm att detta ska bli verklighet uppe hos oss. Distriktet för veterinärerna är stort, Kiruna, Pajala, Gällivare & Jokkmokk.
Drygt 20 mil mellan Kiruna till Jokkmokk & ca 15 mil mellan Gällivare & Pajala.


Jokkmokksborna har lika långt till Boden som till Gällivare, men jag tror att får man en akut skada & röntgen kan komma till stallet så föredrar man nog det.

Jag har, precis som Martin Luther King, en dröm, en vistion, att detta en dag ska bli verklighet här hos oss.

Här nedan kommer lite text från en del av en skrivelse där vi sammanställt hästen i Gällivare kommun & vad den betyder för hela Sverige.

Hästen i Sverige

Idag finns cirka 360 000 hästar i Sverige. På tusen invånare går det 39 hästar, vilket gör Sverige till det näst hästtäta landet i Europa. Det hästarna äter per år motsvarar mer än 600 000 fotbollsplaner eller en yta lika stor som halva Skånes åkermark.
Hästsporten är idag Sveriges vanligaste ungdomssport näst efter fotbollen.
Hästen i Sverige har en stor betydelse både socialt, kulturellt och ekonomiskt. En halv miljon människor rider regelbundet. Ytterligare en halv miljon människor har regelbunden kontakt med hästar, varav 85% är kvinnor. Inom vård, social omsorg och rehabilitering har hästen fått en större betydelse då man upptäckt att den har en stark hälsofrämjande inverkan. Hästar och hästsport skulle i högre grad än idag kunna fungera som en positiv förändringskraft inom integrationsområdet. Genom sin attraktionskraft och öppenhet för alla kan hästsporten vara en naturlig väg in i samhällsgemenskapen.

De senaste trettio åren har antalet hästar i Sverige nästan femdubblats och detta har lett till att efterfrågan på välutbildad arbetskraft har ökat. Det utbredda intresset för hästar medför också en stor efterfrågan på varor och tjänster. I dag använder 64 kommuner hästentreprenörer för att bland annat röja i skogen och klippa gräs i parker och fler kommuner kan tänka sig att anlita hästföretagare. Hästen betyder alltså mycket för svensk ekonomi. Det handlar om en näring som inte bara är viktig för många människor, inte minst ungdomar, utan också skapar en omfattande ekonomisk aktivitet ‐ och på så sätt ger stora positiva effekter för samhället i form av sysselsättning och skatteintäkter.

För landsbygden betyder hästintresset på många håll att fler människor flyttar ut från städerna för att lättare kunna vara hästägare.

Generellt så säger man att en häst engagerar fem människor, det betyder att hästarna i Gällivare kommun i så fall engagerar ca 1 100 människor.
Dessutom genererar var tionde häst ett helårsarbete, det innebär för Gällivares del att hästarna i kommunen idag genererar ca 20 helårsarbeten.

Slutord

Ser vi till veterinärernas upptagningsområde så är det: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala, även dessa skulle ha stor nytta av ett Hästcenter i Gällivare. Ett Hästcenter med dessa faciliteter skulle både stärka och utveckla hästverksamheten i kommunen samt vara en stor tillgång för närliggande kommuner. Vi anser även att ett Hästcenter skulle öka företagsamheten samt skapa nya arbeten. Hästägare bor där man kan ha häst. Genom att underlätta hästägandet i kommunen ser vi att detta skulle göra att fler stannar kvar samt öka inflyttningen av nya hästägare.

Det finns ett skriande behov av stallplatser, vi har även bostadsbrist. Varför inte se över dessa två tillsammans och anlägga områden med så kallade hästnära boenden? Bränslan i Boden har ett sådant område och fler områden planeras intill det nya Hästcentrum Boden.

I år vann Rolf-Göran Bengtsson Jerringpriset och det blev stora uppslag om detta i media. Var det hästen som skulle haft priset? Någon svarade då ”Vad är Zlatan utan sin boll och sitt lag?” Det är samma med hästsport, man är ett team, det är teamet som står för framgångarna. Ridsporten ökar och den är här för att stanna.

Hästkrafterna i Gällivare är krafter att räkna med!

Inga kommentarer: