söndag 11 november 2012

Lyssna när din häst talar

Hur många gånger har man inte haft den där känslan att något inte är rätt?
Det är sådana gånger man måste lyssna på sin häst, oftast så har man rätt, men det behöver inte alltid vara så allvarligt som man kanske först tror.

Ibland vill man bara göra som strutsen & sticka huvudet i sanden, eller vara som de tre aporna, inte se, inte höra, inte tala. Det kanske är lättast så, men det är inte schysst mot hästen...


När våran förra islänning Saxi blev halt så kände jag direkt att det var något som inte stämde. Jag hade ridit kurs med honom ena helgen & han gick så bra som han någonsin gått, nästa helg var det tävling & ingenting kändes rätt. Joggade honom ett par dagar efter tävlingen & satta honom sen på vila. Jag bad sedan Robban komma & kolla när jag longerade honom & Robban sa direkt; - Om jag inte ser helt fel så är din häst halt fram...
Precis vad jag misstänkt. Hade ut veterinären som böjde, konstaterade & hälta, det blev metacam, vila & återbesök på 2 veckor. Fortfarande halt, men nu på andra frambenet. Remiss till Boden & röntgen.
När jag bokade tid för hältutredning så ringde jag tillbaka en gång extra för att dubbelkolla att de hade tid för  spattröntgen.
Väl i Boden så visade han hälta på fram efter böjning, men inget bak. Då tyckte de att spattröntgen var onödig, men tack & lov så stod jag på mig & visst var det spatt, båda bak...


Att känna igenom hästen med jämna mellanrum & notera saker kan hjälpa otroligt mycket.
Jag har ett viktmåttband som jag använder för att hålla lite koll om Galsi går upp eller ner i vikt.
Man kan nog inte tro att de väger på kilot rätt, men man kan hålla lite koll åt vilket håll det är på väg eller om vikten håller sig något sp när stadig. Nu får man ta i beaktande att de kan variera flera kilon från dag till dag & även beroende på var du lägger bandet. Om du tar en bild har du ett bra riktmärke, om du nu inte har en skäck med bra teckning just där du skall lägga bandet :o)


Att hålla koll på hull & muskler är jätteviktigt! Har du fått ett problem är det bra om du fångar upp det i god tid innan det ställt till för mycket problem.
Våra hästar har ju en tendens att ändra kroppsform efter årstiderna & då är det viktigt att kolla så att sadeln sitter bra så man inte rider i en för vid eller för smal sadel. Både ock är dåligt för hästen, det kan skapa mer problem än vad vi vill ha.
Många tror att för att de haft en sadelutprovare som passat in sadeln & så skall den passa, men man tänker inte på att hästen lägger om sig i kroppen. Om hästen är dåligt musklad när man provar ut sadeln så lär den bygga muskler & vips så har den vuxit ur sin sadel. Med Saxi tog det 4 månader innan han växte ur den sadel vi fått utprovad & så var sadeljakten igång igen... :o)
Att ha en bomlössadel att alternera med är det bästa, men annars får man rida barbacka emellanåt om hästen lagt om sig i kroppen.



Fota ryggen & jämför lite då & då så ser man om det verkar bli några förändringar.
Se till att hästen står rak & inte som Galsi vänder huvudet lite åt ett håll, det kan direkt bli missvisande.
Det är även viktigt att kolla så att hästen är jämt musklad över ryggen. Har den byggt lika mycket muskler på vänster som på höger sida?

Jag har en helt underbar massör som kollar igenom Galsi 3 - 4 gånger per år, det är toppen att kunna fånga upp eventuella problem innan de blir stora problem. Sist hon var så sa hon att Galsi aldrig sett så fin ut som han gjorde då, men jag vet att nästa gång hon kommer så kommer hon att hitta "skräp" i bogarna på honom igen (vårat ständigt återkommande problem :o) 

Jag stretchar honom efter hårdare träning, använder magneter & Back on Track täcke & både masserar honom förhand & med IR massage. (jag tillhör kategorin överambitiös matte :o)


Att kolla hullet gör du genom att känna med hela handen (inte bara fingertopparna) längs efter revbenen, du ska kunna känna dem med handen, men handen ska inte hoppa fram & tillbaka mellan revbenen.



Jag har fått lära mig följande riktmärke: Har du en häst som är jämnfet runt om är det mest troligt för mycket protein, har du en häst som är tunn över revbenen eller att du känner av dem, men har en runt kula baktill på magen, så är det oftast för mycket energi i fodret.

Det är toppen om man har ett analyserat grovfoder så man ser vilken torrsubstans höet har, vilken mängd energi (MJ) & smätbart råprotein (SMRP) som höet innehåller, det gäller att hitta en balans mellan dessa för att få en bra foderstat till hästen. För grovfoderanalys finns www.eurofins.se samt www.agrilab.se
Idealvärden för hö är Smätbart råprotein ca 40g/kg foder & energi ca 8,0 MJ/kg foder. Utifrån denna analys kan du sedan bygga på med vilken sorts & hur mycket kraftfoder du bör ge din häst.

Det finns sidor på nätet som kan hjälpa dig räkna ut vad din häst behöver,  här finns ett exempel: www.freefarm.se anväd sedan sunda förnuftet, fråga om råd så hittar man tillslut rätt.

Idag har vi tyvärr ett växande problem med för feta hästar, vi göder dem nästan till döds! Flera forskningsprojekt pågår just nu kring detta & vill man läsa mer så kan man göra det här: www.hastsverige.se

Men det viktigaste av allt, stoppa inte huvudet i sanden när din häst talar, utan lyssna!
Var inte rädd att rådfråga vänner eller veterinären, hellre en gång för mycket än en gång för lite...


Inga kommentarer: