lördag 15 december 2012

Som stora frågetecken????

Fortfarande är vi inte klokare när det gäller Galsi & hans beteende, inte heller vad som drabbar de andra hästarna i stallet?


Den 23/11 börjar Galsis trynanden, den 2/12 sväller Moije upp kring ganascherna & den 10/12 får Trulsa feber & vill inte äta, har något likande gaskolik, men utan de vanliga koliksymptomen.


Har detta något samband med varandra eller är det två eller tre olika saker?

Galsis blodvärden har varit helt bra hela tiden, Moije hade lite lågt av vita blodkroppar & Trulsa hade väldigt dåligt av vita blodkroppar.

Magen verkar vara en gemensam nämnare, men på helt olika sätt.
Galsi har fått Gastroguard i 5 dagar utan förändring. Moije fick PRO-tektion (mjölksyra bakterier då han var lite lös i magen) & blev bättre direkt. Galsis bajs har varit bra hela tiden & Trulsa har lite svårt med bajsandet (kanske inte så konstigt eftersom hon knappt äter) Har börjat ge Galsi psylliumfrön, men ser ingen skillnad, tagit bort hösilaget & kraftfodret, men ingen skillnad. Jag har börjat rida honom lite lätt barbacka - ingen skillnad. Sätter höet i slowfeeding när ute för att han förhoppningsvis skall ha mer sysselsättning & inte äta en massa snö som han gör nu för tiden.


Moije & Trulsa har samma hö, Galsi delar hösilageboll med 4 andra hästar i grannstallet, ingen av dessa har symptom. Galsi äter samma sorts torrhö som en av mina kompisar ger till sina tre hästar, ingen av dem har några konstigheter.


Vattnet har vi gemensamt till alla 12 stallen på området så hade det varit vattnet så borde någon annan häst blivit dålig.

Galsi fick Finadyn i spruta 10/12 på dagen, ingen skillnad. Den 11/12 när vi tar en promenad på kvällen så trynar han inte en enda gång & är inte lika grinig då man rör honom vid flankerna, men om det var Finadynet som gjort verkan så borde detta tydligen visat sig tidigare.

Trulsa får penicillin & febern går bort, hon reagerar tyvärr på penicillinet & får det bara i 3 dagar, febern verkar inte komma tillbaka. Hon vill ännu inte äta av sitt eget hö, men äter Galsis med god aptit.
Man hör ett "metalliskt klingande" vid hennes blindtarm som vi får höra är typiska ljud vid gaskolik.


Galsi har grävt fram en massa jord  i hagen som han stått & ätit på. Denna bild tog jag 20/11, tre dagar innan hans konstigheter började.

Jag har stängt av den nya skogsdelen i Galsis hage så han har inga jordställen att äta på mera.
Googlat runt en massa & hittade följande då jag läste om Psylliumfröna: "Sand i tarmen kan ge friktionsskador på tarmslemhinnan med tarmslemhinneinflammation som följd."
Kan det vara detta Galsi har?
Det hann ju gå 2 veckor innan jag satte in Psylliumfröet.

Vi gissar & googlar vidare, vårat stall har verkligen sett till att våra gulliga veterinärer fått gnugga geniknölarna mer än en gång & de har verkligen inte fått ligga på latsidan när det gäller sjukbesök i vårat stall...

Inga kommentarer: