fredag 13 september 2013

Manen i mitt liv

Jag sakar denna utsikt något grymt! Hoppas att jag snart får återse den.


I mitten av april upptäckte vi att Galsi inte var riktigt ok i steget, inget syntes på rakt spår, men på volt i höger varv så syntes det en orenhet. Han brukar bli spänd över bogarna på våren, vet inte om det har att göra med underlaget & att de ofta går med täcken, har ingen aning, men varje vår får han ofta låsningar i bogarna.
Vi provade hålla igång honom med skritt turer & stretchning, men det blev inte bättre. Han fick vila, ingen skillnad. Vi har ganska långt till olika specialister, men en kiropraktor var på väg upp i maj så vi bokade tid.

Jag blev varken mer klok eller glad efter det besöket. Vi alla som sett honom röra sig var överens om att han var oren på höger fram. Han fick i stället bedömningen att vara halt på vänster fram & höger bak. Han fick stå med nålar en stund, vilket han var måttligt road av & försökte få boer dem hela tiden. Han var spänd & nyfiken eftersom det var så många hästar samtidigt som fick behandling.


Efter att han stått med nålar en stund så var det dags för behandling. Jag upplevde det bara som om det drogs i alla benen, förutom höger fram, varför den aldrig rördes vet jag inte. Efter detta så skulle han promeneras med 20 min i 2 dagar & stretchas efter, dag tre var det skritt uppsuttet & dag fyra kunde jag rida på som vanligt. Jag följde schemat, men dag fyra skrittade jag bara för jag upplevde att han inte var pigg & framåt alls.
Bokade tid hos veterinären för böjning & han var halt högt på höger fram.
Metacam i 6 dagar & ny böjning efter detta.
Fortfarande halt högt höger fram så det blev att boka tid till kliniken i Boden, 25 mil bort.

Den 19/6 fick vi tid i Boden & min underbara vän Anki ställde upp med så väl bil & släp som chaufför & moraliskt stöd.



I Boden fick vi börja med att longera Galsi & det syntes inte en tillstymmelse till hälta.
Mer om detta har jag skrivit i inlägget Duktig kille
Jättefina leder syntes på röntgen, men kotledsinflammation på båda fram.


Den 25/5 anlitade jag Anna Semrén som är veterinär, kiropraktiker & hästodontolog för att gå igenom Galsi & förhoppningsvis räta ut några frågetecken. Vi fick en hel del förklaringar på varför Galsi inte varit okej, det var en massa låsningar som hittades. Allt detta har jag skrivit om i inlägget Helhetssyn.

Han fick åka på bete & leva livets glada dagar i fyra veckor. När vi släppte honom på betet syntes inte en tillstymmelse till hälta när han glad i hågen travade ut i hagen till sina sommarkompisar.


Väl hemma igen så böjdes han igen, tyvärr var han ännu halt :-(


Vi hade bokat upp Anna Semrén för ett nytt besök 3/9 & det var så skönt att se hur mycket bättre Galsi blivit sedan hennes förra besök. Eftersom han ännu visade hälta så blev han sprutad i båda kotorna & hon kommer upp igen 3/10 & då hoppas vi på en ohalt häst!

I kväll har Nina Ringvall varit & masserat Galsi & vilken skillnad på hästen! Nu verkar han äntligen förstå att det hon gör, gör gott. Han slappnade av & tog verkligen till sig behandlingen.
Det var så roligt att höra att Nina märkte stor skillnad på honom! Nu siktar vi framåt & hoppas på det bästa!





Inga kommentarer: