fredag 10 maj 2019

Vilket element tillhör din häst till?

En rolig sak vi lite snabbt gick igenom på Akupressurkursen var de olika elementen och kom då givetvis in på hästarna. Jag har även kikat runt lite på egen hand och detta har jag kommit fram till :-)
Hittar du vilket element din häst tillhör?




Eldhästen – Representeras oftast av fullblod eller hästar men ”mycket blod” de har hög sympatikus (stress, flyktbeteende) , de är älskvärda men svåra att lugna. Vill gärna stå i centrum och få full uppmärksamhet. De gillar att jobba, tänka och arbeta. Vaken, känslig, ”Spooky horse” (reagerar med flykt) Arroganta.  De behöver därför en ”chef” som är konsekvent, känsligheten kan nämligen bli ångest eller nervositet. Denna typ av häst kan orsaka stress och hyperaktiva beteende. En eldhäst kan aldrig stå ensam i ett stall, den behöver flera hästar i sin omgivning att behålla lugnet. Detta är ofta en lämplig häst för dressyr. Hästen kan utveckla koncentrationsproblem på grund av känsligheten som bara en erfaren ryttare kan fixa. Träningen bör varieras eftersom den lätt blir distraherad om många olika övningar ska göras i följd. Korta ridpass fungerar bättre än långa. 

Eldhästen är lämplig för dressyr och shower. De svaga organen hos denna typ av häst är hjärtat och tunntarmen.

Raser där denna typ ofta förekommer är: Trakheners,  fullblod och araber




Jordhästen – Snäll och ärlig, en mild häst, lite ”laid back”, slappnar av i de flesta situationer. Får den mat är den nöjd, ibland tror den att dess livsuppgift är att äta. Det är en generös häst som är lite blyg, men social, tar gärna hand om andra. En häst som barnen kan göra allt de vill med. Denna typ av häst är mycket lämplig för nybörjare på grund av sin toleranta karaktär. 
Hästen kan snabbt utveckla en tendens att lättja. En jordhäst är känslig för socker och vatten. Denna typ av häst behöver en regelbunden träning, men inte uttömmande. Den är lämplig som ridskolehäst, långdistans och nöjesridning. Att träna hästen kräver tålamod och repetition är viktigt. En jordhäst lär långsamt. Har lätt för att gå upp i vikt och lätt för att få ödem. 

De svaga organen denna häst är magen och mjälten.

Raser där denna typ ofta förekommer är:  Fjordhästar, Haflinger




Metallhästen – Bra ledare i grupp, följer alltid regler, jämn i humöret. Har bra syn och koll på vad som händer. En stolt häst som gillar att synas men är ofta lite tyst av sig. Denna typ förväntar sig mycket ärlighet. Den gör vad chefen säger och är ganska lugn och behärskad. Den kan fungera bra på tävlingarna, men allt måste göras ärligt. En metallhäst lär sig snabbt. En metallhäst tycker om att vara i kontakt med andra, även med sin ägare och tycker om att bli borstad och göra andra fysiska övningar än bara ridning. Du utbildar en metallhäst genom att skapa rutiner och repetera. Den här typen av häst är lämplig för westernridning, samt långa turer som kräver uthållighet.

Har ofta problem med astma och förkylningar. Kan bli stel i nacke och rygg och kan även få hudproblem, även andningen kan påverkas och kan drabbas av förstoppningar.

Raser som ofta förekommer är Quarterhorses och islandshästar.




Vattenhästen – Är en riktig ensamvarg, lite introvert, reagerar starkt på allt. Är en bra observatör och har bra fysisk styrka, lite tyst av sig. En stark ryttare kan göra den här hästen nervös och envis. Hästen ska inte klassas som svår, men den måste få utrymme att utveckla sig själv och för att visa vad den kan göra. Under tävlingar kan hästen bli orolig. En hel del tålamod och lugn krävs för att träna en vattenhäst. Det kan ta lång tid att bygga upp förtroende och det kan krävas en hel del tålamod av ryttaren. Dessa hästar behöver massor av motion och värme, eftersom det är också benägna att artros. Nervositeten hos hästen kan göra att den urinerar ganska mycket. Den som ska utbilda en vattenhäst måste ha mycket tålamod och vara lugn. En vattenhäst är ofta lämplig för avel och nöjesridning.

Har ofta problem med njurar och urinblåsa, drabbas av ryggproblem, diarré och depressioner. Kan bli väldigt långlivad.

Denna typ förekommer hos alla raser.


Trähästen – Den här typen av häst kan vara svåra att hantera. De är oftast mycket dominanta, snabba, otåliga och outtröttliga, men de är också modiga. Denna häst är en bra typ att tävla. Den tycker om att arbeta och kan springa fort. Trähästar älskar konkurrens, även mot sin tränare vilket kan göra dem extremt svåra att träna. Den som rider och tränar en trähäst måste själva vara både fysiskt och psykiskt starka. En häst som passar erfarna människor, men för nybörjaren blir den en plåga. Man ska akta sig för att träna en sådan häst vid ung ålder då de mognar väldigt sakta. Muskler och senor är ofta svaga punkter. Känslor som kännetecknar denna typ är aggression, ilska, frustration och stress. Dessa känslor framkallas av att hästen har så mycket energi. Ledarhästar i en flock är oftast trähästar. Belöning är viktig för denna typ av häst, inte bestraffning, de är långsinta. Går man in i en kamp med denna typ av häst så är det hästen som vinner. När man ska utbilda en sådan här typ av häst så gäller det att ha korta, intensiva pass.


Drabbas ofta av stroke, allergi, leverstagnation. Hysterisk, har ofta kort liv. Svagheten i denna typ av organ är levern

Denna typ förekommer oftast hos följande raser: Fullbod, varmblod, araber.

Inga kommentarer: