måndag 1 februari 2016

Behövs jourhavande veterinär?

Idag finns det många privata veterinärkliniker och det är bra, konkurrens främjar utvecklingen. Men de privata har sällan jour, men det är Distriktsveterinärerna obligerade att ha: "Distriktsveterinärerna finns tillgängliga för akuta sjukdomar dygnet runt, året om"  Vad händer då om Distriktsveterinärerna blir utkonkurrerade? Vem har jour då? Vem ringer man?


Det är ju oftast "jourtid" man upptäcker en skada, efter jobbet. Finns då ingen att ringa ligger man ganska risigt till.
Vi har en del privata veterinärer som kommer upp, är själv med och arrangerar Anna Semréns besök. Dorina remitterar en hel del hästar till Anna eftersom hon vet att hon dels har gedigen utbildning på tänder, samt att hon även är kiropraktor.
Men det som kan göras av Distriktsveterinärerna då, varför anlitar man inte dem för vanliga munhåleinspektioner, vaccinationer, ultraljud, hälsokontroller etc.?
Genom att anlita DV för dessa saker så uppvisar man för Jordbruksverket (de som bestämmer) att det finns ett bra kundunderlag på häst här uppe. Genom detta så godkänner de fler utbildningar och inköp av utrustning på hästsidan.
Det är lite som om man startar en butik, först måste man fylla den med saker innan man kan ha någon försäljning, fast lite tvärtom :-)
Finns det inte nog stort kundunderlag finns risken att stationer stängs, det har hänt och i de områdena är det inte kul att få en sjuk eller skadad häst...




Det är svårt att få veterinärer att komma upp och jobba i Norrbotten, så de vi har ska vi vara rädda om. En Distriktsveterinär är lite som en allmänläkare, de ska kunna lite om mycket. Nu har vi den turen att Dorina kan mycket om mycket :-)

Upptagningsområdet för norra Norrland, som vi tillhör, har en areal på nästan 65 000 kvadratkilometer som idag täcks upp av tre stationer och en filial.

Summa summarum; För att ha en veterinär att kunna ringa till och få hjälp efter "kontorstid" använd DV så mycket ni bara kan, jag tror knappast de inresta, långväga veterinärerna kommer att kasta sig i bilen en kväll när man ringer och har en sjuk eller skadad häst ;-)

Inga kommentarer: