Jisses så mycket jag lärt mig & så imponerad jag är!
Varje dag gör dessa "djurens hjältar" insatser för att dina och mina älskade djur ska må bättre.
Varje dag är det någon av Distriktsveterinärerna i Gällivare Kiruna eller Jokkmokk som har jour och är beredd att rycka ut om ditt djur blir dåligt.
Detta är fördelen med att ha distriktsveterinärer de är obligerade att ha jourverksamhet.
Jag blir mörkrädd när jag för något år sedan läste om en häst i Luleå som fick stå 5 timmar med brutet ben för att det inte finns kvar distriktsveterinärer i området!
Visst kan privata ibland vara billigare men frågan är vad blir "billigast" i längden?
Jag är då väldigt mån om att vi får ha kvar våra distriktsveterinärer så jag kan känna mig trygg 24 timmar om dygnet!
De veterinärer som jabbar på stationen i Gällivare idag är:
Dorina Lux är 36 år och kommer från Tyskland där hon haft egen praktik under drygt sex år.
Dorina har studerat veterinärmedicin i Tyskland 2003 – 2009 och har jobbat med både små djur samt en massa med både hästar och kor.
2013 började hon jobba hos Distriktsveterinärerna i Kiruna, men har nu anställning i Gällivare. Dorina har i sin ungdom varit verksam inom voltige och har även utbildat ungdomar inom den grenen. Hennes kunskaper inom ”häst” är hältutredningar och ledinjektioner. Nu behöver vi alltså inte åka till Boden för att ledspruta, utan kan göra detta på hemmaplan. Man har kommit fram till att det är mindre risker att ledspruta en häst på hemmaplan där den är med bakterier som den är van vid än på en klinik som aldrig kan bli helt steril. Dorina är även utbildad på ultraljudsundersökningar av såväl senor och skador som dräktighet, hon har även jobbat på en stor hästgård i Tyskland med insemination. Hon har även gått utbildning för akupunktur.
Anna Eidenert Eriksson är det andra nya ansiktet på stationen. Anna är 36 år och är i botten husdjursagronom med inriktning mot utfodring av häst med sadlade om och utbildade sig till veterinär. Hon har jobbat som sköterska på hästkliniken på universitetsdjursjukhuset under studietiden och har goda kontakter med forskare och kliniker. Anna har även gått steg 1 på Axelssons hästmassage. Hon är hobbyryttare och är nyinflyttad Gällivarebo med intresse för både stora och små djur.
Dessutom jobbar det tre ”hästtjejer” som assistenter på stationen, Britt-Marie Mallfors, Fanny Järdeholm och Anna Mattson.
I måndags hade vi en föreläsning om Akutsjukvård för häst tillsammans med HästSam, Distriktsveterinärerna & RKD. Det lockade drygt 50 personer!
Efter den teoretiska delen där vi fick information om den friska hästen, sårskador, kolik, foderstrupsförstoppning (kommer vara ännu mer noga i framtiden att blöta all pelleterad mat..), korsförlamning så gick vi ut i två stall & hade en praktisk genomgång där vi lärde oss känna pulsen på en häst, hur man lyssnar på tarmljud & hur man bandagerar. Mycket nyttig information som även vi som haft häst länge behöver påminnas om.
Idag har jag haft praktik & lärt mig göra tandsanering, "försökskatt" har min egen Nisse fått vara. Han var i stort behov av en tandsanering & jag skäms som djurägare att det fått gå så långt med hans tänder. Men jag har i ärlighetens namn inte tittat mina katter så mycket i munnen som jag tittat i Galsis mun... En sak som borde fått mig att vara mer noga är att Nisse inte äter torrfoder, han får på så sätt inte en naturlig slipning av tänderna.
Nisse hade en massa tandsten & man ser verkligen skillnaden på tändernas färg före & efter ultraljudet...
En tand fick dras ut, det är den med röd ring omkring.
Här sanerar jag tandsten med ultraljud himla effektivt & man har nästan lust att köra på sina egna tänder, de ser så himla rena & fräscha ut efteråt :-)
En sak är säker, hade jag varit (hmm) mycket yngre så hade mitt yrkesval varit helt klart!
Vi gör gott, varje dag, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året!