söndag 15 juni 2014

Vad är det för fel på hästen?

Så heter en mycket bra bok som Håkan Lundell, "guru" inom kiropraktik på häst. Håkan är diplomerad equiterapeut sedan 1992 och har hunnit med en hel del hästar under sina händer de år han jobbat.


Boken handlar mycket om problem med SI-lederna (Sacro-Iliaca eller Ileosakral)
Vad är då SI-liederna?
Si-lederna eller korslederna är en mycket liten led som sitter där bakdelens skelett fäster in mot ryggraden. På en del av bäckenet, på båda sidor finns en plan yta, på översidan av korsbenet finns en motsvarande plan yta, dessa hålls emot varandra av ett system av kraftiga ligament och muskler. När problem uppstått i området har dessa plana ytor sugits fast mot varandra likt två glasskivor med vatten emellan. Ledens funktion är att hålla ihop rygg och bakdel och att överföra kraft från bakbenen till ryggen och framdelen. Även om rörelsen i denna led är liten resulterar detta i obehag och får stora konsekvenser. Hästen blir sned och kommer att förskjuta tyngdpunkten diagonalt på höger framben om låsningen sitter på vänster sida.




SI-lederna är en svag punkt i hästens kropp, kan nästan säga en dålig konstruktion iallafall för det ändamålet vi använder hästen till. Det behövs inte så mycket våld för att det ska bli bekymmer, det räcker att hästen går omkull, tappar fästet med ena bakbenet när den ska springa iväg, att den backar snett och trampar av transportlämmen för tidigt. Med bekymmer menas förskjutningar och kompressioner i lederna.

Symptomen för "låsta" SI-leder är många & olika från häst till häst, vissa väldigt diffusa det kan vara sakar så som:

  • Hästen ställer inte upp sig jämt på alla fyra benen
  • Dålig ryggverksamhet
  • "Släpar" bakbenen
  • Kortar steget på ena bakbenet
  • Svårt att sko hästen, framför allt bak
  • Passtaktig skritt och tölt
  • Rollar i tölten
  • Växlar bakben ofta vid vila
  • Hård i munnen, biter tag i bettet
Detta är några av de symptom som man kan läsa om i Håkans bok.

På Galsi såg man att han var dålig att lyfta & sätta in bakbenen inunder sig, han släpade dem nästan bakom sig, dessutom hade han väldigt "ank-lik" gång, han vaggade fram.

Trots att SI-leden är en mycket liten led så är den väldigt omtalad. Vissa hävdar att den inte går att behandla och att man alltid ska låta en veterinär ställa diagnosen. Det känns jätteskönt att Anna Semrén är både veterinär och kiropraktor
Jag har sett henne behandla många SI-leder, sett hästar som efter behandling av SI-lederna blivit mycket bättre. Galsi var ju på god väg innan han gjorde sitt bredställ & satte sig på rumpan...

Jag rekommenderar er att läsa Håkans bok och själva bilda er en uppfattning om den beryktade SI-leden.

Inga kommentarer: