söndag 20 januari 2013

Hästodontolog Sara på besök

I veckan har Sara Ellevik från Norrlands Hästtandvård i Umeå varit här & behandlat hästar i både Gällivare & Kiruna. Det var över 40 hästar anmälda till hennes besök, inte lätt att samordna & göra alla till lags så att tider & dagar passar :o) Vi hade även planerat in en föreläsning ,ed Sara, men den fick vi skippa & sparar till nästa gång.

Jag var med & tittade lite på de hästar hon tittade på.
Det finns många variationer av problem med hästmunnar, de har överbett, underbett, tandsten, hakar, foderinpackningar, vargtänder & en massa annat.

Hästen Fia som är 22 år hade tandsten, i övrigt hade Fia jättefina tänder
& de var inte påverkade av hennes ålder.
Man kan själv hålla efter tandsten genom att försiktigt skrapa bort den eftersom man ser att den dyker upp.

Foderinpackningar är rester av foder som fastnar mellan tänderna. 
Galsi hade en liten foderinpackning i höger överkäke, det såg fint ut när Sara fick bort den. Man kan försöka hålla rent själv genom att spola ur munnen, inte det lättaste kanske? :-)

Man ser lite höstrån i den blåa ringen
Om hästen har mycket problem med foderinpackningar så kan de få ordentliga besvär med detta.
De kan till och med orsaka tandlossning. Fodret ruttnar och hästen sväljer i varje tugga ner förruttnelsebakterier som orsakar oreda i tarmfloran med risk för fång och kolikbesvär.

Galsi hade (återigen) bitit sig själv i munnen då jag provat ett nytt bett på honom dagen innan. Han är hopplös att vika bak betten i munnen & sen tugga tills han får blåmärken (dumskallen!)


Däremot märktes det på hans tänder att han trivs med de betten vi ridit på & att sedan vargtänderna åkte ut i maj så har han inte bitit på betten så att tänderna nötts & det var roligt att höra!

Galsis vargtänder maj 2012
Galsi hade 2 vargtänder som Sara tog bort i maj när hon var uppe sist. Det är viktigt att man får med hela roten när man tar ut vargtänderna. Det var en häst som hade raster av 2 vargtänder nu som Sara fick ta bort. En häst hade en sådan lös vargtand att den lossnade av sig själv när Sara började pilla.

Galsis vargtänder var väldigt nötta & de kan nöta dem så mycket att pulpan kommer fram & man kan bara tänka sig själv hur det skulle kännas...


Vrgtänder är små underutvecklade tänder utan funktion som oftast sitter i överkäken, på ena eller båda sidor. Ibland ligger de dolda under tandköttet och kan även där skapa stora problem när bettet går emot. Vargtänderna kan bryta fram vid ca 6 mån ålder, att rekomendera är att ta bort dessa innan hästen får bett i munnen för första gången för att hästen skall slippa känna obehag av dessa.
Förr i tiden brukade man lägga en mejsel emot & sedan slå sönder tanden med en hammare innan man plockade ut den... Tack & lov att tekniken förbättrats!

Galsi har även ett litet underbett, inte så att det syns på honom, men detta innebär att tänderna i underkäken framtill inte möter någon tand i överkäken som den naturligt slipas emot & det bildas hakar som låser fast käkarna & han kan få svårt att sänka huvudet & jobba i rätt form.


När en häst sänker huvudet skjuts överkäken fram lite för att hästen skall kunna andas ordentligt, har hästen dessa hakar så blir det omöjligt för den att göra detta på ett bekvämt & naturligt sätt.

Hästar kan även ha ordentliga under- eller överbett där man ser att hela käken är förskjuten. (bilder från Google)
Underbett

Överbett
När hästar ser ut på detta sättet har de svårt att beta kort gräs eftersom det är svårt för dem att bita av gräset & man måste hålla koll på deras hull så de får i sig vad de behöver. Detta kräver även att hästens tänder ses över ofta eftersom de inte nöts mot varandra & på så sätt slits naturligt.

En hästs tand skjuts ut ca  1 - 2 mm per år, så detta med att raspa tänderna varje år är helt förlegat nu. Detta kan i stället förstöra hästens tuggyta & skapa problem. Det är sällan man raspar så vida hästen inte har stora skillnader på tandraden eller vassa spetsar som förorsakar problem.

Galsi har en spricka i en framtand, den är troligast medfödd & det fastnar höstrån i den. Genom att använda en mjuk tandborste lite då & då kan jag hålla rent där & förhindra att höstrån sticker upp i tandköttet & orsakar inflammationer.


Sara använder väldigt små fina verktyg, ser ut som dem vanliga tandläkare använder.

Bild lånad från Saras sida
Alla hästar får lugnande så att Sara i lugn & ro kan se över deras munnar, de får även en fin mössa på sig för att stänga ute ljuden. Hon drar upp linor vid boxdörren & lägger en handduk eller liknade för hästen att vila huvudet på medan den undersöks.



Med en bra lampa fast på munstegen så är det lätt att se in i en avslappnad hästs mun. Här är det Sprettur
Det har varit jättespännande att kika runt i olika hästars munnar 3-år som får munnen undersökt & allt var bara bra. Det man tidigare trott var en avsparkad tand visade sig bara vara en mjöljtand som tappats & den nya permanenta tanden hade nu kommit upp så fint. Inga vargtänder eller andra konstigheter, så nu är det bara att vänja Sprettur vid bett & hoppas han får ett trevligt intryck av dem.

Tack vare att Sara kollar igenom hästarna ordentligt & lyssnar på dem med stetoskop innan de får lugnande så upptäcktes ett blåsljud på hjärtat på en äldre häst.

Många har hört av sig till mig efteråt & varit så nöjda. De har fått se & känna i hästras munnar, fått sina bett utprovade för att se om de passar. Alla tycker att Sara förklarat så pedagogiskt & bra att de verkligen förstått vad hon pratat om :o)
Nästa besök av Sara är inplanerat i maj igen, håll utkik på Facebook gruppen HästSam för information.


2 kommentarer:

Fia sa...

Kände en häst som hade sådant överbett, hon klarade inte direkt av att äta havren kan man ju säga.. Den bara rann ur munnen på henne. Men tur så magrade hon aldrig, utan var alltid lika tjock o. fet ;)

Unknown sa...

Jättebra inlägg! Min häst har sånt underbett på bilden! se hemskt ut, va kan man göra åt det? Har du nån koll? han äte o håler hull! Fin blogg! Med vänlig hälsning Jeanette www.nattstad.se/sweetbumbii