fredag 25 januari 2013

Tips om tenerylsalva & kastanjer

Hästarnas kastanjer växer & kan bli riktigt stora & i vägen.
Jag har varit med om en häst som rev sönder sin kastanj & det blödde ordentligt!

Jag smörjer Tenerylsalva runt kastanjen & redan dagen efter så plockar man lätt bort en stor del av kastanjen.



söndag 20 januari 2013

Hästodontolog Sara på besök

I veckan har Sara Ellevik från Norrlands Hästtandvård i Umeå varit här & behandlat hästar i både Gällivare & Kiruna. Det var över 40 hästar anmälda till hennes besök, inte lätt att samordna & göra alla till lags så att tider & dagar passar :o) Vi hade även planerat in en föreläsning ,ed Sara, men den fick vi skippa & sparar till nästa gång.

Jag var med & tittade lite på de hästar hon tittade på.
Det finns många variationer av problem med hästmunnar, de har överbett, underbett, tandsten, hakar, foderinpackningar, vargtänder & en massa annat.

Hästen Fia som är 22 år hade tandsten, i övrigt hade Fia jättefina tänder
& de var inte påverkade av hennes ålder.
Man kan själv hålla efter tandsten genom att försiktigt skrapa bort den eftersom man ser att den dyker upp.

Foderinpackningar är rester av foder som fastnar mellan tänderna. 
Galsi hade en liten foderinpackning i höger överkäke, det såg fint ut när Sara fick bort den. Man kan försöka hålla rent själv genom att spola ur munnen, inte det lättaste kanske? :-)

Man ser lite höstrån i den blåa ringen
Om hästen har mycket problem med foderinpackningar så kan de få ordentliga besvär med detta.
De kan till och med orsaka tandlossning. Fodret ruttnar och hästen sväljer i varje tugga ner förruttnelsebakterier som orsakar oreda i tarmfloran med risk för fång och kolikbesvär.

Galsi hade (återigen) bitit sig själv i munnen då jag provat ett nytt bett på honom dagen innan. Han är hopplös att vika bak betten i munnen & sen tugga tills han får blåmärken (dumskallen!)


Däremot märktes det på hans tänder att han trivs med de betten vi ridit på & att sedan vargtänderna åkte ut i maj så har han inte bitit på betten så att tänderna nötts & det var roligt att höra!

Galsis vargtänder maj 2012
Galsi hade 2 vargtänder som Sara tog bort i maj när hon var uppe sist. Det är viktigt att man får med hela roten när man tar ut vargtänderna. Det var en häst som hade raster av 2 vargtänder nu som Sara fick ta bort. En häst hade en sådan lös vargtand att den lossnade av sig själv när Sara började pilla.

Galsis vargtänder var väldigt nötta & de kan nöta dem så mycket att pulpan kommer fram & man kan bara tänka sig själv hur det skulle kännas...


Vrgtänder är små underutvecklade tänder utan funktion som oftast sitter i överkäken, på ena eller båda sidor. Ibland ligger de dolda under tandköttet och kan även där skapa stora problem när bettet går emot. Vargtänderna kan bryta fram vid ca 6 mån ålder, att rekomendera är att ta bort dessa innan hästen får bett i munnen för första gången för att hästen skall slippa känna obehag av dessa.
Förr i tiden brukade man lägga en mejsel emot & sedan slå sönder tanden med en hammare innan man plockade ut den... Tack & lov att tekniken förbättrats!

Galsi har även ett litet underbett, inte så att det syns på honom, men detta innebär att tänderna i underkäken framtill inte möter någon tand i överkäken som den naturligt slipas emot & det bildas hakar som låser fast käkarna & han kan få svårt att sänka huvudet & jobba i rätt form.


När en häst sänker huvudet skjuts överkäken fram lite för att hästen skall kunna andas ordentligt, har hästen dessa hakar så blir det omöjligt för den att göra detta på ett bekvämt & naturligt sätt.

Hästar kan även ha ordentliga under- eller överbett där man ser att hela käken är förskjuten. (bilder från Google)
Underbett

Överbett
När hästar ser ut på detta sättet har de svårt att beta kort gräs eftersom det är svårt för dem att bita av gräset & man måste hålla koll på deras hull så de får i sig vad de behöver. Detta kräver även att hästens tänder ses över ofta eftersom de inte nöts mot varandra & på så sätt slits naturligt.

En hästs tand skjuts ut ca  1 - 2 mm per år, så detta med att raspa tänderna varje år är helt förlegat nu. Detta kan i stället förstöra hästens tuggyta & skapa problem. Det är sällan man raspar så vida hästen inte har stora skillnader på tandraden eller vassa spetsar som förorsakar problem.

Galsi har en spricka i en framtand, den är troligast medfödd & det fastnar höstrån i den. Genom att använda en mjuk tandborste lite då & då kan jag hålla rent där & förhindra att höstrån sticker upp i tandköttet & orsakar inflammationer.


Sara använder väldigt små fina verktyg, ser ut som dem vanliga tandläkare använder.

Bild lånad från Saras sida
Alla hästar får lugnande så att Sara i lugn & ro kan se över deras munnar, de får även en fin mössa på sig för att stänga ute ljuden. Hon drar upp linor vid boxdörren & lägger en handduk eller liknade för hästen att vila huvudet på medan den undersöks.



Med en bra lampa fast på munstegen så är det lätt att se in i en avslappnad hästs mun. Här är det Sprettur
Det har varit jättespännande att kika runt i olika hästars munnar 3-år som får munnen undersökt & allt var bara bra. Det man tidigare trott var en avsparkad tand visade sig bara vara en mjöljtand som tappats & den nya permanenta tanden hade nu kommit upp så fint. Inga vargtänder eller andra konstigheter, så nu är det bara att vänja Sprettur vid bett & hoppas han får ett trevligt intryck av dem.

Tack vare att Sara kollar igenom hästarna ordentligt & lyssnar på dem med stetoskop innan de får lugnande så upptäcktes ett blåsljud på hjärtat på en äldre häst.

Många har hört av sig till mig efteråt & varit så nöjda. De har fått se & känna i hästras munnar, fått sina bett utprovade för att se om de passar. Alla tycker att Sara förklarat så pedagogiskt & bra att de verkligen förstått vad hon pratat om :o)
Nästa besök av Sara är inplanerat i maj igen, håll utkik på Facebook gruppen HästSam för information.


fredag 18 januari 2013

Har vi löst mysteriet?

Galsis trynande har minskat, men är inte borta helt.
I tisdags kollade hans tandläkare som även är veterinär igenom honom med nya friska ögon & idag har hans massör, Nina kollat igenom honom igen.


Vi har börjat rida mer, men inte med så mycket krav ännu. Jag tycker han först var som en travare i nacken i traven, han liksom hängde sig på bettet & sen slog han med huvudet, i skritt gick det hur bra som helst  Han kunde inte ta vänster galopp.
När jag stretchade honom så fick jag en ordentlig "klonk" i vänster bogen & så vips hade vi tillbaka vänster galoppen. Jobbat med massage i nacken & han har fått ha sin nackmagnet på inne i stallet & så släppte det i traven & han kunde gå i form även i trav.


Sara kände först igenom hela hästen & lyssnade på honom, klämde & kände & när hon kom till nacken var det som att trycka på en knapp & mulen for i vädret.
Hon tyckte han var svullen på höger sida i nacken, det var där han reagerade & Nina hittade en svullnad & det vad hon trodde var att han fått något trauma mot atlaskotan när hon kikade på honom i slutet på november (just efter att han börjat med sina tryningar)

Sen gick hon igenom munnen på honom & filade ner hans hakar som han får bak på grund av sitt lilla underbett & det fanns en liten foderinpackning i höger överkäke.
Det som var roligt att höra var att det syntes i munnen på honom att han trivdes med betten han gick på nu, hans tänder var inte nötta efter att han bitit tag i bettet som han gjort tidigare innan hon plockade ut vargtänderna på honom i maj när hon var uppe sist.
Däremot passar inte Nova bettet honom, ridit med det 4 gånger & jag tycker han tuggat mycket på det & jag red på det på måndagen & så här såg han ut i munnen på tisdagen:


Galsi ska alltid fightas när han fått lugnade & Sara var tvungen att ge honom lite till innan hon kunde fila ner hakarna. Galsi behöver inte mycket lugnade för att bli vinglig & apfull...


Han fick stå inne & nyktra till ett bar tag innan han fick gå ut igen, Oski passade på att mysa med honom när han var lite susig i luvan :o)


Idag kom så Nina på återbesök & kollade igenom trynisen. Han var lite svullen ännu i nacken på höger sida, men det var mycket bättre! Han både protesterade stort & föll nästan i sömn under hennes behandling :o)


Hon tyckte jag skulle vara mycket försiktig med att stretcha nacken men visade hur jag kan göra efter ridning. I ridningen kan jag gärna låta honom gå under lod så han sträcker ut nacken, rida lite böjd hit & lite böjd dit. Jag ska massera försiktigt där jag kände att det "rullar under fingrarna" 

Han gäspade som en tok efter behandlingen & tuggade & såg faktiskt väldigt nöjd ut.


Kan det vara nacken som spökat hela tiden?
Hade han ont i magen från början & började tryna  å grund av detta & trynandet har bara blivit kvar?

Vi får väl se vad som händer framledes. Jag fick även tips på att sätta honom på en kur smärtstillande & se vad som händer om det inte blir bättre på ett tag, vi får se.

Odin tycker om när jag lyfter upp honom på Galsis rygg & helst när han har Back on Tracktäcket på, idag när jag & Jessi kom in i stallet efter att ha varit & gjort höet så hade Odin tagit saken i egna tassar & tagit sig upp på Galsis rygg :o)


När vi sedan var inne i stallet så såg vi när han hoppade upp på Galsis täckeshängare på boxen & hoppade därifrån som en katapult upp på Galsis rygg, Galsi surade litegranna, men sen var det okej att han låg där.

Fortsättning följer.... :o)


söndag 13 januari 2013

Kom på den briljanta idén...

Jag kom på den briljanta idén idag att fota katterna framför granen innan den packas ner för denna julen. Efter ett snabbt övervägande kom jag på att jag aldrig skulle få alla 4 att sitta samtidigt vid granen, men att det skulle vara så svårt att fota dem en & en hade jag ingen aning om...

Tarzan vill inte riktigt vara med

Jippie en sådan glad katt...

Faktiskt den bästa jag fick på Wilda

Nisse ser skräckslagen ut & började backa

Nisse kröp så långt han kunde bakom granen

Kiara fattade inte heller vitsen

Kiara ser ut som en Gremlins
Svettig blev jag i alla fall innan jag gav upp.... :o)

lördag 5 januari 2013

Summering 2012

I början på  Januari hade vi en hästtandläkare till Galsi, hon har tittat på Galsi tidigare & inte kommit underfund med varför han biter sig själv i munnen. Det enda hon hittade var att han var lite vass på de första tänderna bakom lanerna i underkäken. (detta visade sig inte vara hans enda problem när vi använde oss av en annan i maj) Jag vågade hoppa Galsi på en ridlektion & kände mig så stolt!

Odin myser på Galsis rygg



Februari kom det riktiga köldknäppar med - 36 grader, man fryser bara man tänker på det.

I slutet på februari började Galsi fälla vinterpälsen & Furminatorn åkte fram, en gudagåva till alla islandshästägare...

Den 11/2 fick Galsi en "lillebror" (som han tyvärr inte uppskattar utan tycker mest är läskig...)

Liten Baron
I mars märks det ordentligt att solen börjat återvända till oss i norr.  Var för det mesta en tråkig månad, jag blev uppsagd från jobbet (detta löste sig sedan med projektet HästSam) & Jeppe bröt handen.


April blev jag bjuden av min syster på Takida konsert i Kalix. Passade på att hämta hö (man ska ju vara praktisk) & det var superäckligt att köra, snöslask i massor.



Radion kom & gjorde en intervju med mig & våran veterinär Peter om hästprojektet.



Det blev riktigt slaskigt & lerigt i slutet på april & jag sydde mina stigbygelpåsar som jag blev så nöjd med.


I Maj fick jag äntligen Galsis mun ordentligt undersökt av Sara Ellevik, Norrlandshästtandvård & nu fick vi lite förklaringar till Galsis munproblem, 2 vargtänder som var väldigt nötta samt underbett med hakar, allt detta hade den förra tandläkaren missat under de år hon tittat i Galsis mun...


Juni bjöd på både tävlingar & bröllop. Jag följde med som lastare när Emma & Bassi tävlade i Boden. Det var verkligen varierat väder, sol, regn & hagelstormar :o)

Till midsommar var vi på bröllop i Kalix när min systerdotter Sara gifte sig.


I juli kom Galsi äntligen ut på sommarbete till Sussi i Sakajärvi.

Sen fick han åka en tripp till Anki i Ullatti som sällskap till Sprettur medan Idunn kom till mig på bantningsläger :o)

I Augusti kom Sluggo hem från Ullatti & jag vågade köra Galsi  hela vägen hem! 


Jag & Jessica åkte till Överkalix på Barons första utställning, för Baron gick det bra, för min bil gick det värre... Motorfelslampan började lysa & vi fick inte upp motorhuven så den fick åka bärgningsbil & vi fick en hyrbil hem....

September bjöd på Bifrosts hösttävling som Jessica & Galsi tävlade på. Tyvärr fick de fel galopp i V5 & kom inte till final :o( I T8 slutade de på 7é plats. Jag påbörjade projektet HästSam som jag ska jobab ett år med. 


Oktober blev det en resa till Kalix med mamma & pappa. Jag åkte a jobbets vägnar & var & iinformerade om projektet i både Överkalix & Kalix. Hos syster var det underbart som vanligt & det var som en vilohelg.


Snön kom i slutet på oktober, tidigare än förra året.

24 oktober

27 oktober

november åkte jag med Anki & hämtade hennes nya häst Lotus & i slutet på november började Galsi med sina tryningar...

 
December svällde först Moije upp i ganascherna & sen blev Trulsa sjuk med hög feber & kolik symptom. Tyckte detta upptog resten av året. Det var hästar i andra stall som fick liknade symptom, ingen av hästarna har dock någon samband med varandra, mycket konstigt!



Julen var lugn & skön & jag fick fina klappar. Trulsa började dock svamla på julafton & skrämde oss alla genom att vara kräsen med maten.

Vad som felas Galsi har vi ännu inte fått reda på & det kanske blir ett olöst mysterium...
Det har varit ett turbulent år & till 2013 önskar jag mig bara lugn & ro, alla andra som önskat sig spännande & händelserika år kan få ha det, jag vill bara ha det lugnt & skönt!