fredag 6 juli 2012

Projekt HästSam

Nu har det äntligen gått igenom & det verkar som om jag har jobb i drygt ett år till.
Häst är väldigt utspritt, vi har olika ras- & inriktningsföreningar & de är viktiga, men vi har även mycket gemensamt som grundar sig på just Hästen, oavsett om den är liten eller stor, svart eller vit.
I detta projekt så ska vi få ett mer samlat grepp om just Hästen. Vi kommer att samverka mellan andra kommuner så som Kiruna, Kalix, Överkalix & Jokkmokk.


Hästsporten är idag Sveriges näst störst ungdomsidrott näst efter fotbollen.
Föreningarna har i många år arbetat var för sig men under senare tid har önskemål om samarbete vuxit fram. Ungdomarna har öppnat många dörrar genom att på senare tid engagera sig över föreningsgränserna.
Det finns mycket att vinna på genom att skapa en gemensam plattform. Vi vill visa på möjligheterna med att komplettera varandra istället för att konkurrera med sina verksamheter. Föreningar med fokus på ras och inriktning är viktiga men det finns mycket att vinna med ett samarbete över föreningsgränserna såväl som kommungränserna. Detta då både hästar och hästfolk i det stora hela har samma grundläggande behov beträffande stallplatser, foder, betesmarker, anläggningar, vård och tjänster.

I projektet skall vi bland annat jobba med:

"Skapa en plattform för samarbete både inom och utanför kommungränserna där hästen står i fokus. Genom samarbete hitta lösningar på problem, utveckla hästverksamheten i Norra norrlands inland, ta lärdom av varandra, skapa förutsättningar för företag inom hästsektorn att utvecklas.
Arbeta för att identifiera betesmarker. Många får idag skicka hästarna utanför kommungränserna under sommaren för att hästarna ska få tillgång till sommarbete. Det finns ett stort behov av betesmark inom kommunen, men det finns få betesmarker att tillgå i dagsläget.
Genom att identifiera ängar så hoppas vi även kunna inspirera till en ökad grovfodertillverkning i kommunen. Genom att upplysa markägarna om att det finns ett stort behov av grovfoder vill vi visa på möjligheterna med att bruka ängarna igen för tillverkning av hö, hösilage och ensilage. Förhoppningen är även att kunna samordna användningen av de maskiner som krävs för att bruka markerna vid fodertillverkning. Genom att ha inspirationsträff med kunnigt folk från exempelvis LRF & Länsstyrelsen informera om vilka möjligheter det finns med grovfoderproduktion.


Arbeta för ökad service till alla som håller på med häst vilket kan innebära ett ökat utbud av varor och tjänster i och med att en samordnare finns i området. Förhoppningen är även att fler företag vågar satsa på hästverksamhet.
Skapa webbsida, en kommunöverskridande ”hästbank” som kan vara spindeln i nätet för hästfrågor. Projektet skall skapa den framtida organisationen för samordning och vara länken mellan föreningar, företag och privatpersoner med intresset häst. 
Identifiera foderproducenter i området och länka upp dessa på nätet så att man på ett smidigt sätt hittar allt man behöver till häst på ett och samma ställe. Detta skulle även underlätta för nyblivna hästägare och inflyttande. 


Tanken är att det genom detta projekt även skall bildas en ekonomisk förening som i förlängningen kommer att jobba vidare med Gällivare Hästcenter, vilket är ett projekt via Länsstyrelsen som vi just avslutat. Ett av målen med det projektet var att skapa en fysisk samlingsplats för hästfolk i området med utrymme för veterinärer, hovslagare mm. Platsen för en byggnad för detta hästcenter finns inritat av Gällivare kommun i nya detaljplanen för stallområdet. Vi vet i dagsläget inte om det kommer bli någon byggnad, men det största behovet är att få en digital portabel röntgen och det ska vi jobba vidare tillsammans med Distriktsveterinärerna för att få. Om vi inte får någon byggnad inom den närmsta framtiden innebär det att vi tar fram en lösning för att bedriva den samordnande verksamheten i befintliga lokaler, vilket oavsett skulle betyda så otroligt mycket för hästarna såväl i kommunen som i norra norrlands inland. 


Huvudsyftet med en ekonomisk förening är dels för att kunna förvalta den investering som en digital portabel röntgen innebär samt påvisa att vi själva tror att det är en bärande idé."


Just detta med att få en digital portabel röntgen hit upp skulle underlätta & stärka djurskyddet i hela norra Norrlands inland. Vi har idag 25 mil enkel väg till närmaste klinik, det är inte alla gånger det ens är lämpligt att transportera en skadad häst, trots att man snarast hade behövt få den undersökt. Senast idag hände detta här uppe & jag håller tummar & tår att allt går vägen!

Nu är det bara att börja planera för höstens aktiviteter, jag har fått Distriktsveterinärerna som ställer upp med en föreläsningsserie & en tränare som ställer upp med en clinic gratis till projektet!

Det ska bli så roligt att få sparka igång detta projekt & jag tror det kommer att bli riktigt, riktigt bra!


/Annika

Inga kommentarer: