tisdag 31 januari 2012

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder...

Man kunde ju hålla sig för skratt idag när termometern visade - 25 nere i stallet.
Hoppas nu att väderprognosen har fel då de visar - 31 i morgon....
Konstigt nog så frös jag inte det minsta idag, så nog ligger det någonting i det gamla talesättet.

Jag hade ett Ullunderställ,  Back on Track kragen, min underbart varma Lynx tröja som jag fått av min vän Anki under Hööks overallen. På fötterna hade jag mina supervarma Altimate Cobra, vilka underbart varma skor! De är inte Klumpiga heller som skoterskor brukar vara.


Galsi fick vila idag, jag vill inte att han står helt & hållet så det blev Back on Track täcke under ett fleecetäcke så tog jag & Jessi en promenad med honom genom stallområdet. Trulsa & Moije hade gått in så jag sa till Jessi att vi släpper honom i deras hage så ser vi om han vill busa. OM han ville :o)
Det var bock & brall, hopp & studs med skruv, han är så härlig när han skjuter rakt upp i luften från stilla stående & sedan sprätter iväg & slår med frambenen som små propellrar :o) Filmade, men det var så mörkt ute att det knappt syns vad han gör :o(

Bjuder på en bock-bild från sommaren i stället :o)


Och en bus-film från början av 2011


Jag tror inte att Galsi heller frös idag trots att han inte har Altimate Cobra på fötterna ;o)


söndag 29 januari 2012

Leipofritid

I fredags när jag åkte hem från Anki i Ullattti så passade jag på att besöka Maries hästbutik i Leipojärvi, Leipofritid.
Marie har börjat sälja lite hästprylar & foder, det är jättekul att få en butik med hästgrejjer som dessutom är inriktat mot islandshäst här uppe!

Träns & grimmor i olika färger

Snygga träns från Faukur


Schabrak

Foder från Dodson & Horrell
Dessutom finns det borstar, hästskor, broddar, hovkratsar, grepar & annat skoj som man kan behöva.
Jag önskar Marie all lycka till & kul att hon vill satsa här uppe!
Kika in på hemsidan; Leipofritid & bor du inte här så kan du alltid lämna en beställning till Marie!

Marie & deras fina Prins från Äppellunde (bilden snodd från deras blogg)


Helhets syn

Jag är väldigt imponerad!
Jag följde med min kompis Anki till Luleå där en veterinär/kiropraktor/ hästodontolog skulle titta på hennes Idunn som haft problem en längre tid.

Jag är en "nyfiken jävel" som tycker om att lära mig nya saker hela tiden & tycker det är jättespännande att följa men när någon häst ska på veterinärbesök :o)
Inte för att man är nyfiken som för att snoka, utan för att man lär sig hela tiden & kunskap kan man inte ha för mycket utav (som man kan ha med tex träns...)
Jag kan vara ganska skeptisk oxå & vill gärna ifrågasätta saker & ting tills jag förstår varför :o)

Denna kvinna tittade verkligen på hästen som helhet, inte bara på symptomen, det tycker jag om!



Jag tror att allt för många hästar bara "behandlas" för symptomen, man letar inte orsaken till varför hästen får de problem de får. Behandlar du bara problemet utan att leta orsaken så kommer problemet oftast tillbaka.

När Saxi blev halt på frambenen hösten 2005, så gissade jag att det fanns en bakomliggande orsak & jag hade rätt.
Vi red kurs & han gick så super, duper bra! Vi fick mycket beröm & sådant blir man ju glad som hästägare att få ;o)
Helgen efter hade vi tävling & jag kände inte igen min häst, han var seg & fick en känsla av att han bara gjorde som vi bad honom om, utan glädje & villighet.
Gjorde som vanligt efter träning eller tävling & "red ner" honom ett par dagar. Det vill säga, kravlös jogging så att slaggprodukterna skulle komma ut musklerna & han inte skulle få träningsvärk. Ställde honom sen på en liten "höst-vila"
Jag sa inget om mina misstankar utan bad Robban följa med mig på banan när jag skulle låta han gå i lina.
Skrittade & värmde upp honom & bad honom sen komma fram i trav. Jag såg att Robban tittade & så sa han; -Om jag inte ser helt fel så är han halt fram.
Tack, sa jag la av. Ringde veterinären som konstaterade hälta på ett framben. Metacam & vila, återbesök efter två veckor. Halt på det andra frambenet & vet. kliade sig i skallen & ordinerade besök i Boden för hältutredning. Jag bokade tid & jag ringde upp ännu en extra gång för att kolla att vi fått ordentligt med tid & att jag ville ha en spattröntgen för en komplett hältutredning. Japp, det skulle det finnas tid för.

Kom till kliniken & de böjde alla fyra benen, halt fram, lågt men ingen hälta alls bak. Jag fick frågan om vi ens skulle spattröntga bak eftersom han inte visade något. Jag sa -Ja, jag hade ju bokat det & ville ha en komplett utredning. Några suckar senare så hade vi även röntgen bak.
Sen en ny suck när vi skulle titta på plåtarna, fram såg allt fint ute, men så skulle jag ju absolut ha "den där spattröntgen" & så visade sig att han hade spatt. -BRA, sa jag, nu vet jag vad jag har att göra med!




Jag skäms över att säga att jag idag inte kommer ihåg vilket ben han hade spatt på & jag jag ser faktiskt inte på plåtarna heller... Jag tror det var höger bak & man ser förändringen som en skugga framtill på nedersta glidleden.

Han var aldrig halt av sin spatt & jag är idag 99,99% övertygad om att det var den som framkallade kotledsinflamationen fram.
Oftast är en en kotleds- eller knäledsinflamation en sekundärskada & jag tycker då det är viktigast att ta reda på orsaken & sedan behandla om behov finns, risen är annars att problemen uppstår igen.

Alldeles för få tar reda på vad det är som orsakat "skadan", man behandlar bara symptomen.

Detta är som sagt mina tankar & funderingar om saker som snurrar runt i min hjärna :o)
Jag tror att om vi ska få hållbarare hästar så måste vi titta på vilka bakomliggande orsaker som skapar problemen innan vi kan åtgärda dem!


tisdag 24 januari 2012

Suit of Sweden




"Jag tävlar hos Yarp om en valfri Suit of Sweden!
Det lottas ut hela 8 stycken! Var med du också, tävla här!"

Kvällsöppet

Höll mig vaken för att se TV4s Kvällsöppet igår där ridsporten skulle diskuteras.

Jag kan inte förstå hur de kan mena att hästen skulle ha Jerringpriset, det är ju löjligt! Tyckte det var en bra jämförelse med att ställa frågan: Vad är Zlatan utan sitt lag?
Ett ekipage består ju av ryttare & häst, ett team helt enkelt. De menade på att hästen gör 80% av arbetet & att ryttaren bara "åker med". Visst kan man åka häst, men knappast på den nivån.

Jag tycker det var bra när Jens Fredricsen sa att han var förvånad över att inte fler röster kom in på Rolf-Göran eftersom hästsporten är så stor :o)

Ridsport är den andra största ungdomsidrotten efter fotbollen. Det är den tredje största tävlingsidrotten bland kvinnor i Sverige, det är den näst största föreningsidrotten bland flickor.
Majoriteten av uppfödare inom hästaveln är kvinnor.

Att Lasse Anrell står i direktsänd TV & säger att han ska säga upp sig som sportjournalist om det är så att Svenska folket vill läsa & se mer av ridsport i media. Hur kan man ens uttrycka sig så? Nog för att Anrell är en sådan journalist som tycker om att provocera.



Att så gamla fördomar som att hästsport är en rikemanssyssla & att det bara är överklassen som håller på med hästar trodde jag knappt levde kvar.
De flesta hästägare får vända & vrida på varenda krona för att få det att gå ihop, varför gör vi det då?
Jo kärleken till hästen. Skulle de besöka ett stall & se vad det verkligen går ut på att hålla på med hästar så tror jag många hade blivit chockade.
Det ska bäras vatten & hö, mockas ut ur boxar, mockas i hagar. Man bär tungt, skottar spån, staplar höbalar & rullar höbollar som väger kring ett halvt ton, tungt kroppsarbete som utförs av flickor, tjejer, kvinnor!

Jag var på vårdcentralen & fick frågan om jag promenerar mycket. -Nej, inte mer än när jag måste gå någonstans, sa jag. - Men jag rider. Svaret jag fick var: -Men det är ju inte ansträngande för benen...
Ehhh, nä hä, varför får man då träningsvärk i benen när man inte ridit på länge?

En läkare jag gick till för många år sedan trodde att mina smärtor i nacken måste komma från ridningen;
-Huvudet skumpar ju upp & ner när man rider...


Det är ruggigt vad fördomar det finns om hästsporten.
Ridsportsförbundet har gett ut en folder med färska fakta kring forskning om stalltjejer, den heter Stallet - En jordnära ledarskola.


Horses change lives. They give our young people confidence and self esteem. They provide peace and tranquility to troubled souls - they give us hope!
Toni Robertson


Testar mobilblogga

Hittade äntligen appen som gör det möjligt att blogga med mobilen gissar det blir en massa stavfel då min mobil inte brukar vara överens med mig vad jag vill skriva :-)

Appen för Blogger
Utanför mitt vardagsrum fotat igår

måndag 23 januari 2012

2004-01-23

Idag är det 8 år sedan det var 2004-01-23, 8 år sedan Jessica fix Saxi i 13-års present.
Jag kommer ihåg den dagen så väl.

Vi blev ju stört förälskade i Saxi när vi var nere på Slätterne Gård sommaren 2003.
Jessica & Saxi badar

Jag trodde aldrig jag skulle kunna köpa honom, men så löste det sig med jobb för mig & jag vågade slå till.
Jessica visste inget. Jag märkte att hon börjat misstänka att det var något med en häst på gång så jag hade ett "allvarligt" samtal med henne. Jag sa att jag hade försökt fixa en stallplats så att hon skulle få ta Glaedir på foder, men jag hade inte lyckats hitta någon, hon gick på det hela & smusslandet kunde fortsätta.
Det skulle ju inhandlas saker, transport skulle bokas & en tillfällig stallplats fick vi i gäststallet på ridklubben med ett gäng andra.

Så kom då 2004-01-23.
Jag smet hem från jobbet tidigare så jag kunde vara hemma när Jessica kom från skolan.
Vi satte oss vid köksbordet & jag tog fram kameran. Onödigt, tyckte Jessi, men jag sa att det kan väl vara kul att ha bilder när man öppnar sina paket :o)
Så öppnade hon det minsta paketet. Där i fanns en nyckelring med en islandshäst som jag köpt under sommaren, Jessica tittade konstigt på den. - Läs lappen, sa jag.
Jag kommer inte ihåg hela rimmet, men det slutade i alla fall med:

"Jag vill att du ska få göra det du tycker om mest,
så därför får du nu en egen..."


- Jag fattar inte, sa Jessi & jag tror det var Natta som var med henne som sa; -Fattar du inte du har fått en häst!
Jessi tittade på mig, jag lyckades ta en bild innan tårarna började rinna & jag sa att jag köpt Saxi...

En glad Jessica
2004-02-05 kom han till Boden & vi åkte dit för att hämta honom. Jag hade hämtat min nya bil dagen innan så vi skulle ha en ordentlig dragbil när vi köpt häst :o)
Jag var så nervös så Pernilla fick köra & Jessica & Anna satt i baksätet & fnittrade till en låst som jag givetvis inte kommer på namnet nu, men han sjöng något om bröst i den & tjejjerna fnittrade hysteriskt.

4 fnittriga tjejer på väg

Väl framme i Boden så gick vi in i stallet där Saxi skulle stå, jag gick in & tittade mig omkring & sa; -Nej, han är inte här!
Jessica undrade om jag blivit blind eller något för han stod ju i en av de fösta boxarna...
Jag trodde det var en pytteliten ponny & gick förbi. Golvet i boxen var lite nedsänkt & då kände jag plötsligt inte igen honom, pinsamt!

Saxi i boxen i Boden
Jag fick samtal från SIFs kansli om jag inte minns helt fel, jag hade hand om deras hemsida på den tiden.
Jag satt i bilen & surrade då Jessi kom ut med Saxi & knallade rakt in i transporten, så svårt var det att lasta honom :o)
På vägen hem mötte vi en lastbil just efter Skrövbron & den blinkade med helljusen för att uppmärksamma oss på en ren som stod på vägen. Jag såg det inte & körde inte tack & lov. Lastbilen körde rakt på renen så det splättade på bilen & jag hade blodstänk hur länge som helst på bilen...

Saxi på Slätterne just innan han åkte till oss
Så började vårat äventyr med Saxi som varade i 4½ år innan han så tragiskt rycktes ifrån oss 14/6 2008.

Jessi & Saxis sista tävling hösten 2007

Jessi & Saxi innan start sista tävlingen hösten 2007

En av de sista bilderna på Jessi & Saxi 2008-05-31

En av de sista bilderna på Jessi & Saxi 2008-05-31
Den finaste bilden på Jessi & Saxi 2005

söndag 22 januari 2012

Malingt melanom

Min första älskade ponny Titan (läs även här om Titan) fick diagnosen malignt melanom (hudcancer) 1996 & fick avlivas vid 21 års ålder.



När han fick diagnosen visste jag knappt vad melanom var, internet fanns inte tillgängligt så som det finns idag, utan jag vände mig till biblioteket & hittade med hjälp av bibliotekarien en litteraturstudie som en veterinär student skrivit 1996, i den kan man bland annat läsa följande:

"Melanom utvecklas från melanocyter (pigment bildande celler) eller melanoblaster och är en vanlig tumör hos häst, som framför allt drabbar äldre hästar med skimmelfärg. Man har uppskattat att 80 % av alla skimmlar kommer att ha utvecklat melanom vid 15 års ålder och troligen kommer alla utveckla melanom om de bara lever tillräckligt länge. 
Den ökade risken för avblekbara skimmlar att bilda melanom kopplas samman med den pigmentförrändring (depigmentering) som sker hos dessa parallellt med åldrandet. Troligen är det en störning i melaninmetabolismen vid denna depigmenteringsprocess (när färgen bleknar) som stimulerar till bildning av nya melanoblaster eller till att stimulera deras aktivitet så att det bildas fokala områden av melaninöverproduktion i dermis. 


Med tiden kan dessa hyperplastiska melanoblaster omvandlas till malignaceller. Att klassificera melanom hos skimmelhästar som en riktig tumör är kontroversiellt, då de har kännetecken som är jämförbara med de som förekommer vid viscerala (VISCERAL: Som avser eller hör samman med inälvor eller inre organ, med de vävnader som ligger under huden.)upplagringssjukdomar. 


Melanom kan bildas var som helst på eller inuti kroppen. De vanligaste lokalisationerna är: Undersidan av svansroten, perianal- och perinealregionen, parotis och hanliga genitala. 
Kliniska problem och symtom som melanom orsakar beror oftare på dess storlek och lokalisation än på dess malignitet. 


 En andra typ av melanom hos häst är det beningna melanom som kan ses som en medfödd eller förvärvad tumör på unga hästar (<2 år) oberoende av färg. Behandlingsalternativ som används är: Kirurgiskt avlägsnande, kryokirurgi, kemoterapi, radioterapi, immunoterapi och sedan 1985, cimetidin en H2-receptantagonist. En helt tillfredsställande och bra behandlingsmetod saknas dock fortfarande. Det bästa för en framgångsrik behandling är att använda sig av en kombinationsterapi."






Malingt betyder elakartad cancer, beningt betyder godartad.
Dessa knölar hos skimmlar kallas oftast för just skimmelknölar. När Titan fick sina första knölar & jag tog ut veterinären fick jag just den diagnosen, skimmelknölar. - De kommer & går, sa veterinären, så jag brydde mig inte så mycket om dem.
När han 1996 fick knölar under svansroten som bara ökade i antal tyckte jag att det var dags att veterinären undersökte dem igen. En knöl skars bort från svansroten & skickades in på analys. Jag fick svar från SLU, Maling melanom.
Jag fattade inte vad det var & ringde genast upp dem för att få svar. Det var som sagt intet roligt svar jag fick. Jag började direkt gräva i vad detta var & hittade som sagt en litteraturstudie som gjorde att jag blev mer insatt i vad som drabbat min älskade vän.

Jag var livrädd att jag skulle låta hans sjukdom gå för långt så han led av den & jag var livrädd att skulle fatta beslutet att låta honom vandra vidare för tidigt. Det var ett dilemma.
Han hade lärt mig så otroligt mycket & lärt Jessica att älska hästar.


Hösten 1997 fick han somna in efter att ha gett mig 13 underbara år (& en djä**a massa gråa hår :o)
an var en häst som tyvärr fått uppleva en massa obehagligheter i sitt liv & jag förlåter aldrig mig själv för att jag skickade iväg honom på helfoder till ett par unga, okunniga fickor som höll på att rida söner honom totalt! Tack & lov blev han Stallbästis & kom med i tidningen Min Häst & folk i stallet började reagera hur illa de behandlade min vackre, vite springare.


Jag har träffat på många islandshästar som är skimmlar & är äldre, men de verkar klara sig bättre från melanom än andra raser, för hittills så har jag inte hört talas om en enda islänning som fått melanom.

Den vackra målningen på Titan är gjord av Helen-T-Artgallery


torsdag 19 januari 2012

Jag & Rally-Kalle fixade det!

"Dressyrlektion" i kväll. Jag satte Hacket på Galsi utifall att han skulle vara öm i munnen efter att ha blivit raspad igår. Det var tydligen Rally-Kalle jag fick med mig på lektionen, jisses så snabba ben han hade på sig idag...

Väntar på att grannarna ska knacka på så vi har sällskap med dem till ridklubben

När vi skulle trava runt fyrkanten så gjorde han galopprollningar i hörnen, jag fick verkligen praktisera halv-halter idag. Han kan bli lite "hängig" på hacket & då gäller det att driva på samtidigt som man bromsar så han kommer upp framtill & bär sig själv.

Vi skulle gå in på C-volten & trava över ett gäng bommar & jag är inte lika rädd mera! Det känns underbart att jag kan lyfta blicken & rida lätt OCH andas samtidigt! Inte ens när han snubblade till en gång fick jag andnöd :o)

Carola frågade om vi ville hoppa ett litet kryss & jag sa att jag trodde att jag kanske skulle våga, men att det lika gärna händer att jag rider på sidan om när det kommer till kritan :o)

Travade ut på spåret, tyglarna & spöet fastnade i manen & jag fick fixa & trixa med det & så var det dags att vända upp mellan konerna & trava mot hindret & jag fixade det!!!
Vi skulle alla komma en gång till så jag travade snabbt iväg & hämtade mobilen, detta skulle förevigas!


Carola sa åt mig att lyfta blicken, titta på hindret & vars jag ska.
-Nähä, då vågar jag ju inte hoppa om jag ser på hindret! 
Tur man har en underbar häst som fixar det åt töntiga matte :o)

Jag hoppade faktiskt fyra gånger idag & hindret höjdes två gånger efter att vi hoppat detta :o)

Emma & Bassi (hopp-proffsen i gruppen) visade hur det ska se ut.


De andra tjejerna är oxå super duktiga & jag är imponerad av hästarna, även om en & annan, inklusive Galsi, drog en passrepa efter hindret :o)
Sista hoppet vågade jag till och med se på hindret när jag hoppade, vilka framsteg!

Efter lektionen hade jag tur att lyckas klicka hem ett par manchester ridbyxor, jag har länge letat efter ett till par skoridbyxor i manchester & jag tyckte dessa var så snygga, hoppas de passar.




Galsi går till tandläkaren

Igår hade vi tandläkare Ingrid Ragnarsson ute till Galsi för att kolla igenom tänderna på honom.
Han var lite vass på de första tänderna bakom lanerna i underkäken.
Han var jätteduktig & behövde inte få lugnande. Det är sådan skillnad från första gången då han hoppade & stegrade & ville inte alls vara med.



Jag bad även Ingrid titta på en framtand som saknar en liten flisa & där det oftast fastnar höstrån.
Jag sa på skoj att vi kanske måste börja borsta tänderna på honom & faktiskt så tyckte Ingrid det var en bra idé så att vi håller rent där så inga höstrån sticker i tandköttet.



Galsi fick vila igår så det blev en pysseldag med lite IR massage.

I kväll har vi dressyrlektion & jag tror jag ska rida på hackamoret så han får vila munnen lite, det kan inet vara skönt att raspa tänderna...




tisdag 17 januari 2012

Tagelarmband

Jag har flätat egna åt mina vänner, men dessa var ju super fina!


Man kan vinna dem i en bloggtävling som finns på Old Haunts blogg.

fredag 13 januari 2012

Det fungerade inte...

Drog en chansning idag, kanske dum dag att dra en chansning på...
Slängde på Galsi 3-delade bettet & tänkte att kan jag ta vid där vi avslutade igår med en mjuk & lösgjord häst så kanske det fingerar på 3-delat igen, har ju inte provat på nästan ett år!



Det fungerade inte kan jag säga. Jag hade en otroligt fin & mjuk häst, jag behövde bara sitta till lite i sadeln så lyssnade han, jag hade ingenting i handen! Två gången slängde han upp huvudet & tänkte dra, jag behövde bara sitta till lite så var vi tillbaka. Underbara häst!
Red på ovalen som var helt nyplogad & Galsi frustade & smackade med läpparna så han tyckte nog det var roligt. Tyvärr tuggade & knaprade han en massa på bettet & det måste vara då de ledade betten åker in & han biter sig själv.


Min GPS i telefonen fick tydligen lite fnatt, för jag började inte mitt inne på banan :o)

Jag fattar inte varför det fungerade så bra de första åren, eller var det så att vi helt enkelt aldrig såg såren för de sitter så lång in & på sådan knepigt ställe?


Jag har idag googlat på Peewee bett & det låter som ett spännande bett, är lite sugen att prova....

På Hööks sida så står det följande om betten:
Storsäljare i USA och Australien. Skonsamt för hästens mun. Kan användas som stångbett eller med hävstångseffekt. Ett anatomiskt bett som tar minimalt med plats och ligger stilla i munnen. Bettet ger dig som ryttare maximal kontroll med minimal inverkan.



Jag får snoka vidare lite & klämma & känna på ett när jag åker till Hööks nästa gång.

Nåväl nu blir det bettlöst ett tag framöver. Tandläkaren är bokad till Galsi på onsdag.