måndag 30 april 2012

Lerigt, slaskigt & smart!

Det tinar på för fulla muggar nu & det är slaskigt & lerigt att rida, man ser ut som om man varit på  gyttjebrottning när man kommer tillbaka från ridturerna.
Jag brukar parkera Galsi i någon liten snöhög & så tar jag & torkar av benen & magen med snö, det försvinner en hel del på det sättet & resten kan man lätt borsta bort efter en stund.



Tyvärr så ser sadeln ut som om den varit med på gytjebrottningen & jag läste här om dagen om stigbygelpåsar som man trär på stigbyglarna för att skydda sadeln.
Googlade fram dem efter stallet idag & kom på att det borde inte vara så svårt att göra själv.
Grävde igenom alla mina gömmor & hittade material. Som tur var så hade jag Titans gamla stigbyglar kvar hemma så jag hade något att måtta med & så vips hade jag ett par stigbygelpåsar!




Ganska snygga om jag får skryta lite :o)

Har varit drygt 5½ timme i stallet idag. Krattat, krattat & krattat i Galsis hage. Även om vi varit duktiga & mockat i princip varje dag så har man ändå missat lite här & där + att det kommer fram en massa hörester.

Galsi stod uppe på sin kulle i skogen & njöt av vädret medan jag svettades i hagen.


Han har hittat ett bra träd att klia sig på där i sin skog. Det såg ganska lustigt ut :o)


Red med Emma & Bassi runt stigen idag & Galsi har varit vildhäst med både Jessica & Rebecca när de red i förra veckan. Jag slängde på kimblewick-bettet för att vara på den säkra sidan.
Först ville han inte komma in i stallet & ställde sig & strejkade i dörren, men jag behövde bara skaka på godisburken så klev han in. Han har lärt sig att det lönar sig att strejka :o)


Först skrittade han så lugnt & fint på lång tygel bredvid Bassi, men så fort vi skulle öka tempot så började han hetsa & han ställde sig på bakbenen! Jag blev så paff att jag bara garvade :o)
Sen började han vixla i tölten & det tyckte jag inte om! Jag måste googla lite så jag vet hur jag ska komma tillrätta med det.
Jag har jobbat honom mycket med samling innan tölt & han har "trampat" på väg mot piaff, vet inte om det är det som gjort att han även samlar sig så att han lättar fram?
När vi skulle galoppera så slängde han upp skallen & tänkte dra iväg, en halv halt & ett morrande från mig fick honom på andra tankar & så fick han skritta en bit innan han fick gå upp i galopp.
Han gjorde några försök till & ibland hade han till och med glömt bort att han kunde trava... Men som sagt, han var taggad som tusan idag & tölten var riktigt fin (när han då inte trampade om & vixlade)

Nu ska jag ta ett välförtjänt bad & koppla av lite.
Har haft en egen liten majbrasa här hemma, totalt riskfritt för alla igelkottar!



Ha en trevlig valborg önskar Annika & Galsi

I have a dream!

Jag har länge jobbat för att vi ska få ett Hästcenter till Gällivare med en veterinärmottagning för häst, något som ligger högt uppe på alla hästägares önskelista.
Vi har ca 225 hästar i kommunen & de bara ökar & ökar.

Vi hästägare som bor i Gällivare har ca 25 mil enkel resa till närmsta hästklinik i Boden.
Ska man åka med en häst till Boden så är man oftast två personer om åker så man inte är ensam om något skulle hända. Två personer ska ta ledigt från jobbet, har du ingen egen transport så ska du hyra en transport & sen har man bensinkostnaderna för resan, inte billigt med dagens priser...
Vi har dessutom en lång, mörk & kall vinter här uppe & det är inte speciellt roligt att ligga ute på vägarna med hästtransport alla gånger. För att inte tala om det onödiga "lidande" en transport kan innebära för en sjuk häst.


Nu vet jag inte hur det blir med själva Hästcentret eftersom Landsbygdsrådet har dålig ekonomi & jag blivit uppsagd. Jag har jobb fram till sista augusti.
Nu ska vi lämna in en ansökan om ett nytt samordningsprojekt & får vi det godkänt så måste vi ändå lösa ekonomin under projektets gång eftersom man får pengarna utbetalade i efterskott då projektet är avslutat.

Vi ska i alla fall lämna in ansökan om medel för att få en portabel digital röntgen för häst. Detta skulle hjälpa otroligt mycket för de hästar där man har misstänkta skelettskador eller fång. Eftersom även ungefär hälften av alla hästar i Gällivare är islandshästar så kan den ju även användas för spattröntgen.
Den är inte stor, men dyr....


Det är ganska roligt att det jobbet vi lagt ner på häst här uppe börjar uppmärksammas mer & mer (så jag håller verkligen tummarna att vårat samordningsprojekt går att genomföra)
Jag blev uppringd av Radio Norrbotten som kom ut till stallet & gjorde en intervju med mig & våran distriktsveterinär Peter Zaff i torsdags.
Jag vet ännu inte när det kommer på radion, men jag håller utkik :o)
Jag kommer dela det på Facebookgruppen för Gällivare Hästcenter, så är ni inte med i den, gå med.

Peter blir intervjuad

Galsi blir intervjuad :o)
 Mellan tuggorna så sa han att han hoppas på en fortsättning av projektet samt att det går att ordna en digital röntgen hit upp. Han har haft vänner som haft oturen att få ordentliga skador & som hade haft stor nytta av att ha en röntgen på plats istället för att behöva åka lång i en obehaglig "skumpa-skumpa låda"



Även stallkatten Odin fick vara med på ett hörn :o)
Han tog en "ridtur" på Galsis rygg & Odin såg ut som värsta jockeyn där han låg framåt lutad över Galsis manke, tyvärr tog jag ingen bild....

Som sagt var, jag har en dröm att detta ska bli verklighet uppe hos oss. Distriktet för veterinärerna är stort, Kiruna, Pajala, Gällivare & Jokkmokk.
Drygt 20 mil mellan Kiruna till Jokkmokk & ca 15 mil mellan Gällivare & Pajala.


Jokkmokksborna har lika långt till Boden som till Gällivare, men jag tror att får man en akut skada & röntgen kan komma till stallet så föredrar man nog det.

Jag har, precis som Martin Luther King, en dröm, en vistion, att detta en dag ska bli verklighet här hos oss.

Här nedan kommer lite text från en del av en skrivelse där vi sammanställt hästen i Gällivare kommun & vad den betyder för hela Sverige.

Hästen i Sverige

Idag finns cirka 360 000 hästar i Sverige. På tusen invånare går det 39 hästar, vilket gör Sverige till det näst hästtäta landet i Europa. Det hästarna äter per år motsvarar mer än 600 000 fotbollsplaner eller en yta lika stor som halva Skånes åkermark.
Hästsporten är idag Sveriges vanligaste ungdomssport näst efter fotbollen.
Hästen i Sverige har en stor betydelse både socialt, kulturellt och ekonomiskt. En halv miljon människor rider regelbundet. Ytterligare en halv miljon människor har regelbunden kontakt med hästar, varav 85% är kvinnor. Inom vård, social omsorg och rehabilitering har hästen fått en större betydelse då man upptäckt att den har en stark hälsofrämjande inverkan. Hästar och hästsport skulle i högre grad än idag kunna fungera som en positiv förändringskraft inom integrationsområdet. Genom sin attraktionskraft och öppenhet för alla kan hästsporten vara en naturlig väg in i samhällsgemenskapen.

De senaste trettio åren har antalet hästar i Sverige nästan femdubblats och detta har lett till att efterfrågan på välutbildad arbetskraft har ökat. Det utbredda intresset för hästar medför också en stor efterfrågan på varor och tjänster. I dag använder 64 kommuner hästentreprenörer för att bland annat röja i skogen och klippa gräs i parker och fler kommuner kan tänka sig att anlita hästföretagare. Hästen betyder alltså mycket för svensk ekonomi. Det handlar om en näring som inte bara är viktig för många människor, inte minst ungdomar, utan också skapar en omfattande ekonomisk aktivitet ‐ och på så sätt ger stora positiva effekter för samhället i form av sysselsättning och skatteintäkter.

För landsbygden betyder hästintresset på många håll att fler människor flyttar ut från städerna för att lättare kunna vara hästägare.

Generellt så säger man att en häst engagerar fem människor, det betyder att hästarna i Gällivare kommun i så fall engagerar ca 1 100 människor.
Dessutom genererar var tionde häst ett helårsarbete, det innebär för Gällivares del att hästarna i kommunen idag genererar ca 20 helårsarbeten.

Slutord

Ser vi till veterinärernas upptagningsområde så är det: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala, även dessa skulle ha stor nytta av ett Hästcenter i Gällivare. Ett Hästcenter med dessa faciliteter skulle både stärka och utveckla hästverksamheten i kommunen samt vara en stor tillgång för närliggande kommuner. Vi anser även att ett Hästcenter skulle öka företagsamheten samt skapa nya arbeten. Hästägare bor där man kan ha häst. Genom att underlätta hästägandet i kommunen ser vi att detta skulle göra att fler stannar kvar samt öka inflyttningen av nya hästägare.

Det finns ett skriande behov av stallplatser, vi har även bostadsbrist. Varför inte se över dessa två tillsammans och anlägga områden med så kallade hästnära boenden? Bränslan i Boden har ett sådant område och fler områden planeras intill det nya Hästcentrum Boden.

I år vann Rolf-Göran Bengtsson Jerringpriset och det blev stora uppslag om detta i media. Var det hästen som skulle haft priset? Någon svarade då ”Vad är Zlatan utan sin boll och sitt lag?” Det är samma med hästsport, man är ett team, det är teamet som står för framgångarna. Ridsporten ökar och den är här för att stanna.

Hästkrafterna i Gällivare är krafter att räkna med!

söndag 29 april 2012

Bloggtävling


Snygga pannband som man kan vinna hos mittansgull
Skulle sitta snyggt på Galsi :o)

måndag 23 april 2012

En stark resa med mig :o)

Helgen har gått i en rasande fart, vilket det brukar göra när man han roligt.

torsdagen så hade vi vikarie på dressyrlektionen, våran "gamla" ridlärare Ålle. Det var en jätterolig lektion där vi fick rida skänkelvikningar efter halva långsidan, vända över banan, komma fram i trav & byta varv. Rida halva långsidan & kortsidan i trav innan vi gick ner i skritt & gjorde skänkelvikningar igen. På detta sätt så möttes vi även på halva banan så det gällde att ha tungan rätt i mun så vi inte krockade :o)
Sen la vi även in galoppfattningar. Roligt som tusan!

Fredag var det dags för Lasse-lektion igen. Jag har ju inte ridit på ett tag för Jessica red sist vi hade.
Här fick vi rida bana igen & det är så himla roligt!
Först sidepassöver en bom, sen red vi in i mellan bommar som låg som en blixt, skritt fram & sedan backa tillbaka. Fram i trav & serpentiner runt koner, byte till tölt & tölt mellan koner & sen ut på spåret & galopp.

Galsi var så mjuk, men tjafsade i munnen & slängde med huvudet = bet sig i munnen igen & sår :o(
Han har blivit så duktig på samling att han börjat trampa, jag kan inte kalla det för piaff ännu, men han trampar på stället :o)
Min kompis Linda som är dressyrryttare såg när vi trampade & kunde genast rätta tull att jag inte ska gunga. La det bakom örat tills nästa träning.

Efter detta så skulle vi fixa transporten som jag skulle ha med mig till Kalix på lördagmorgon & hämta hö med. Givetvis så strulade det & vi fick inte vänster blinkers att fungera. Jessi åkte på Statoil & köpte ny lampa, men det hjälpte inte. Så kom Lasse & trollade så hade jag även vänster blinkers. Då vågade jag inte ta lös transporten utan den fick följa med hem & stå på gården under natten så tog jag Jessis bil till stallet på morgonen då jag fodrade.
Blev sent i säng så jag var tvungen att viola en stund innan jag åkte.

Kom iväg vid 11-tiden & då hade det börjat snöa ordentligt :o(
Körde vägen över Ullatti för att lämna transporten i Bredseludden hos min höbonde.
Ett par mil utanför Ullatti blev vägen hemsk! I ca 4 mil kunde jag inte köra fortare än 50 km/h.


Efter denna raksträcka kommer en seg backe & jag höll baske mig inte på att komma upp!
Antispinnen slog i hela tiden & jag fick mardrömmar om hemresan & köra ner för denna backe med en transport full i hö!
När jag sen kom ut på bar väg mötte jag en plogbil :o)

Fotade Jockfall i vinterskrud, men det blev mest bara staket man såg :o)


Väl framme hos höbonden blev jag riktigt stolt över mig själv som med lite trixande & en massa backande, lyckades vända transporten & få den åt rätt håll!


Det var skönt att lämna av den & få tuffa på i lite raskare tempo.
Poppade musik & kände mig som 20 igen & på väg till Kalix för någon rolig fest & konsert.

Framme hos syster blev jag (som vanligt) varmt mottagen & en cosmopolitan väntade på mig innan middagen.


Systers yngsta flickas sambo & föräldrar kom också på middag innan vi skulle åka till isladan & se tAKIDA.

Det var en helt suverän konsert! Jag älskar verkligen deras musik!




Filmade lite oxå, men tyvärr så sjöng jag med i de flesta låtarna. Hellre än bra om man säger så...

Vi var ändå pigga som tusan på söndagen så det fick bli en tripp till Haparanda.
Första stopp Hööks :o)
Det blev nya ridskor, klimatta åt Galsi, 2 par boots, borstar & en leksak till Baron. Anki beställde ett fleecetäcke som oxå hamnade på inköpslistan.
Min syster, som inte kan ett dugg om hästar, sa - Visst var det träns du hade så mycket utav?
När jag bekräftade så sa hon: - Då får du inte köpa flera idag :o)
Lydig som en lilla-syster skall vara så gick jag förbi hyllan & kikade bara med ett halvt öga, det blev inget nytt träns.

Lite shopping på IKEA & ÖB hann vi oxå med innan hemresa.
Det kom en stor flock med svanar, jag har aldrig sett så många svanar samtidigt!


Väl "hemma" i Kalix värmde vi rester från lördagens underbart goda middag!


Jag ringde min underbara höbonde & frågade om han kunde tänka sig ta med transporten till Överkalix så jag skulle slippa den hemska vägen hem & visst kunde han det!

Ca 7 mil kortare resa & tusen gånger bättre väg!
Just när jag pratade med honom så hör jag hur det flaxar till ovanför min skalle & en stor tjädertupp landar på deras hustak!
Lite ironiskt att syrrans karl brukar jaga tjäder & nu låg han & sov inne i huset med denna jätte på taket :o)



Vid 22-tiden hoppade jag i säng & socknade som ett barn! Kan inte komma ihåg sist jag var så tidigt i säng!

Steg upp tidigt i morse & rullade hemåt efter frukost.
Blev imponerad av mig själv när jag skulle få transporten på plats bakom bilen helt själv, se så bra jag lyckades backa!


Sen gasade jag hem.
Fotade när jag åkte över nya bron över Bönälven, till vänster ser man den gamla bron som rasade så att en arbetare omkom...


Just innan Hakkas hamnade jag bakom ett lustigt ekipage som körde 15 km/h....


Bilen bogserades nämligen av traktorn som var föra.
Här kom det tre bilar som körde om oss, kurva & varnings sträck (kommer inte ihåg vad de heter men man bör inte köra om där)

När jag väl kom förbi väntade sig nästa uppenbarelse.
Även denna pendlade mellan 10 - 15 km/h.



Trodde de skulle köra in på en P-plats & släppa förbi mig, men icke. Jag kom om tillslut.
Väl hemma fick jag inte lös transporten från bilen, men Jenny kom till stallet & kunde hjälpa mig.

Möttes av glada katter hemma som hade slagits!


Hittade inte ett enda sår på någon katt????
Som tur var så var tvättstugan ledig, sprayade Vanish på överkastet & fläckarna gick bort!

Åkte ner till stallet efter middagen & red Galsi på ovalbanan en sväng.
Testade nya bootsen från Hööks & de satt super! Slasksnö på banan & de snurrade inte en millimeter!


Jobbade lite samling idag & nu gungade jag inte & han trampade på jättebra! Måste få Jessi att filma någon dag.

Skruvade upp Galsis klimatta på väggen, hoppas nu han använder den i stället för vattenhinken....



Lossade höet sen & det gick ovanligt fort. Det var bara drygt 500 kg, men jag tror det tog en kvart.
Nattade hästarna & hem. Trodde jag skulle slockna som ett barn, men icke, här sitter jag ännu & snart är det tisdag! :o)

Katterna fick oxå en ny leksak, ett litet rosa tält med lite leksaker i.


Nu ska jag slå igång värmedynan & förhoppningsvis sova gott!

/Annika

torsdag 19 april 2012

Hästfolket är ett knepigt folkslag

Träffade på min kompis i stallet i går som var så ruggigt förkyld & hade ont i både ryggen & öronen. Hon hade ridit kurs i två dagar på båda sina hästar under helgen.

Jag sa; Nog var det då länge du fick dras med den där förkylningen!
När jag tänkte efter så kom jag på att det är nog inte så konstigt...
-Har du varit hos läkaren?
Nej, det hade hon ju inte.

Jag började fundera på om det hade varit en av hästarna som varit snuvig, haft ont i öronen & ryggen.
Jag LOVAR det hade inte tagit lång tid innan man ringt veterinären :o)

Vi tar ut equiterapeuter, hästmassörer, odontologer & gud vet allt till våra hästar.
Sadelmakare går igenom deras sadlar med jämna mellanrum så att inte sadeln ligger dåligt & skapar problem.
Vi stretchar & masserar, köper Back on Track prylar & massage maskiner (vägrar skriva apparater...) & vi donar på med våra hästar.



Men vad gör vi åt oss själva?
Vi är sneda & vinda i kropparna.
Vi stretchar inte, går inte till läkaren, knappt till tandläkaren, fast hästen ska träffa en sådan en gång om året.

Många av oss är små tjejer, som utan att värma upp kastar oss över en 350 kg rundbal som ska flyttas.
Vi skottar ut ton med hästskit varje år, sliter & släpar med att få ut vatten i hagarna kalla dagar då det inte går att använda vattenslangen. Värmer vi någonsin upp inför dessa "träningspass"?
Hästen skall skrittas igång & värmas upp så den inte gör sig illa innan man börjar jobba den.
Det är minst lika viktigt att skritta av hästen. Hästen skall komma in i stallet med samma puls den hade då den gick ut. Känns detta igen?

Vi ser över hästarnas foderstater, ser till att vi har analyserat hö med bra värden, men slänger i oss en macka på väg till stallet, eller knaprar lite hårtbröd & socker som man råkade ha i fickan.

Vi är supernoga med att hovslagaren kommer i tid, att hästen är broddad då det börjar bli halt. Men vi går själva i trasiga skor & halkar omkring på isen.

Tänk om vi skulle ta hand om oss själva på det sätt vi tar hand om hästarna?
Ja sannerligen, hästfolket är ett knepigt folkslag på många sätt...

/Annika

tisdag 17 april 2012

Passråtta :o)

Idag red Jessica barbacka på banan & Galsi visade upp en ganska fin pass i stället för galopp på ena långsidan :o)


Jag har jobbat mycket med samlingen & kort tempo tölt. Han har nästan gått i piaff innan jag släppt iväg honom  i tölt & det har i alla fall känts riktigt bra. Får se om det såg bättre ut i min skalle än i verkligheten :o)
Jessi filmade lite idag när jag hoppade upp barbacka, men jag har inte fått den filmen ännu.

Höger galoppen har blivit lite sämre, men vänster har blivit desto bättre. Måste det alltid vara så? Något blir bra & då måste något annan bli sämre...
Nåväl någon gång kanske alla fem gångarterna är bra samtidigt.

Nu fäller hästarna mer hår än det regnar i regnskogen just nu! Jag tycker man borstar & borstar & borstar & det tar aldrig slut!
Jag undrar hur många hår det finns på en hästkropp & hur många av dessa de fäller på våren?


Jag fyndade tyglar i föra veckan, 2 par biothane tyglar för 200:-, ett par vita & ett par röda.
De vita är lite missfärgade, men det är ju inte hela världen, de röda splitternya.


Galsi blev så snygg i sin röda utrustning som vi givetvis var tvungna att slänga på till torsdagens lektion.


Nosgrimman jag har till tränset är Titans gamla, tror den är närmare 30-år gammal! Det var kvalitet på lädret på den tiden! Jag har "blingat" den med röda stenar på nosremmen, tyvärr har de börjat falla av.


Nu saknas det bara blåa, lila & rosa :o)

Jag ska faktiskt ta & städa lite bland mina grejjer, så det kan nog bli en bloppis framöver.

/Annika

lördag 14 april 2012

Katt med diabetes

Sommaren 2009 upptäckte jag att min katt Tarzan inte var riktigt som vanligt.
Han drack & kissade en massa & det var bara att boka tid hos veterinären.
Efter att ha tagit prover på honom så kunde man konstatera att han hade fått diabetes!
Min älskade trasselman var sjuk!


Min första tanke var att låta honom somna in, men Jessica vägrade!
Vi bytte mat till foder med lägre innehåll av kolhydrater & sockervärdet gick ner direkt.
Vi kom överens om att prova med insulin.

Han går än idag på insulin två gånger om dagen & jag skulle ljuga om jag sa att det är lätt.
Det är inte lätt & man får verkligen lära sig att planera sina dagar utefter Tarzans tider.
Många tycker nog att jag inte är riktigt klok, men jag har sagt att så länge det fungerar & så länge han mår bra så fortsätter vi.

Jag vågade själv inte ge honom sprutorna i början, så det var Jessica som fick sköta det.
Han ska ha sprutor två gånger om dagen med 12 timmars mellanrum, det ska helst inte gå mer än 10 minuter  över 12 timmar.
Jag lärde mig efter ett tag att ge honom sprutorna själv, det hade aldrig fungerat annars.
Blodsockret mäter man genom att sticka i örat vilket inte alltid varit det lättaste. Tarzan har mer än en gång fått blåmärken i öronen efter min jakt på bloddoppar :o(

I början gick han på dietfoder från veterinärerna. Detta beställdes från Danmark & en gång hade inte beställningen gått iväg & jag fick panik!
Jag hade tidigare gånger löst det genom att få foder med min syster från Kalix & själv hämtat i Gammelstad då en kompis skulle dit med hunden, men den här gången stod jag i princip helt utan foder!
Googlade runt på nätet & hittade flera som gett Mjau till sina diabeteskatter, vad hade jag att förlora?
Gav Mjau & kollade blodsockervärdet, det var bättre än någonsin!
Jag har köpt en blodsockermätare för spädbarn vilket innebär att jag bara behöver få ut en droppe bod från hans öra för att kunna mäta.

En gång gjorde han "inbrott" i min klädgarderob där jag förvarade en påse Eukanuba torrfoder som de andra katterna äter, han vräkte i sig torrfoder & jag tänkte ännu en gång, nu är det kört!
Icke, bra sockervärde igen & ett samtal till tillverkarna av Eukanuba & Iams. Nu äter han lite Eukanuba Senior varje dag  det är en bra "muta" att strö över hans Mjau de dagar han är lite kräsen :o)



Han var helt hopplös i början på att försöka stjäla till sig mat & det är mer än en gång man funderat om han skulle överleva eller ej då han stulit något han inte bör äta & blodsockervärdet sköt upp till 30!!!
De ska ligga som en människa, kring 6.

Jag kan aldrig lämna mat framme & har fått sätta barnlås på sopskåpet för att han inte ska få i sig något han inte bör äta.
Han får sin frukost vid 6.00 & insulinsprutan vid 6.15
Lunch vid 12-tiden
Middag vid 18.00 & insulinspruta vid 18.15
Kvällsmat vid 22-tiden.

Det är en hel del tider att passa...

Nu i sommar har det gått tre år sedan han fick sin diagnos & det är jobbigt att alltid vara på sin vakt med vad man har framme, passa tider & se till att Tarzan inte kommer åt de andra katternas foder.
Jessica är den enda förutom jag som kan ge honom insulinet & nu när hon flyttat hemifrån betyder det att jag aldrig får sova längre än till 6.00 på morgnarna, på helgerna går jag visserligen & sover igen, men det blir aldrig det samma när man väl varit uppe & brutit sömnen.
Varför håller jag på då?
Jag försöker alltid ta mitt ansvar som som djurägare till 100%, det är som ett äktenskap, "in sicknes and in health" & som sagt så länge det fungerar för Tarzan så kämpar jag på.
Tarzan blir 12 år i sommar & han har börjat bli less på att matte sticker honom hela tiden, han försöker ibland gömma sig efter maten så jag inte ska komma åt att sticka honom.
Han har börjat bli lite stelbent & jag vet inte om han orkar en hel vinter till, men så länge han orkar, orkar jag!

Liten Tarzan tittar fotboll

Skräp katt!

Slåss med dammsugaren, nu älskar han att bli dammsugen...

Min Lejonkung

Hmmm... Tarzan tyckte det var underbart att vi tagit in ett träd för hans skull...
Tarzan just nu. Sovandes på klösbrädan

/Annika

lördag 7 april 2012

Bortblåst!

Tyckte att en skön barbackatur passade bra på påskafton. Slängde på ett renskinn & ridgjorden & stack iväg efter ridstigen i solskenet. Fick ett skrattanfall då jag höll på att glida av efter en bit & fick hoppa av & dra åt gjorden lite extra. Det tog en evinnerlig tid innan jag hittat en snödriva i bra höjd & lyckades kravla mig upp igen.



Tänkte bara rida lite kravlöst med lite tölt & galopp. Tänkte att han får rulla på i sin höger galopp & han skjöt iväg i vänster galopp. Red en bit till i tölt, provade en ny fattning & samma sak igen. Hmm, vände & red till baka & Galsi blev bara mer & mer frustrerad. Hoppade av & fixade till renskinnet & ridgjorden, funderade om tränset var för hårt spänt & kikade in i munnen, såg inget, men spände ner ett hål på vänster sida.
Nu var vi ju nästan hemma så vi vände tillbaka efter stigen igen & gjorde ett nytt försök, å ett nytt försök & ännu ett nytt försök, ingen höger galopp!
Han försökte däremot slänga upp skallen & rusa iväg med mig, stressade i tölten & var allmänt på tårna.
Jag vet inte om det min frustration som smittade av sig på honom, även om jag hela tiden försökte behålla lugnet. Vi skrittade en bra bit & han frustade & klev på i skritten, men så fort jag kortade tygeln så började han hetsa igen. Red förbi uppfarten till stallområdet & fortsatte mot ridklubben & gjorde några försök till med höger galoppen, men den var som bortblåst :o(

Gick hem, tog av renskinn & ridgjord & slängde på sadeln & gick ut igen. Galsi såg ganska besviken ut när jag kom med sadeln & sadlade på i stället för att plocka av honom grejerna :o)
Gick till utebanan & hoppades att underlaget skulle vara så pass bra att man vågade ta en galopp. Red ut i höger varv i tölt & i början på långsidan fattade jag galopp & tjoff, där ar den igen. Saktade av lagom till kortsidan & gjorde en ny fattning på långsidan, inga problem tycket Galsi & rullade upp i en mjuk, fin höger galopp?!?!?
Klappade & hoppade av, kliade mig i huvudet, gav Galsi en godis & gick tillbaka till stallet.


Kliade mig ordentligt i skallen kan jag säga.
Jag har lite spök i vänster höft sedan torsdagens ridlektion, kan det ha varit det som spökade?
Det är isigt under snön & lite småknöligt, det borde ju bara gjort att han hellre tog högergalopp som är hans säkra galopp i stället för vänster.
Var det ridgjorden & renskinne?

Kollade igen munnen på honom efter ridningen & då såg jag att han var lite röd i vänster mungipa, jag ställde ju honom överdrivet till vänster när jag skulle ta höger galoppen, men när jag kollade från början syntes det inget, visst kanske det påverkat, men är nog inte hela sanningen.
Jag vet inte om jag haft bettet från Haglunds på det tränset tidigare, men jag tyckte det såg inpassat ut. När jag smort eller bytt bett mellan tränsen så brukar jag aldrig sätta i läder stropparna i läderöglorna på tränset så att jag vet att jag ska kolla så att det är inpassat, men så var det inte på detta. Hade jag bara missat?

Många frågor började ju givetvis snurra i min skalle som gärna ska ha svar på allt...
Nåväl nu var det som det var & munnen ska gås igenom i slutet på maj då det kommer upp en hästodontolog från Umeå hit. Ska bli spännande att se vad hon har att säga om Galsis bettproblem & mun.

Fick ett ryck & möblerade om i tv-rummet då jag kom hem från stallet, så nu är det inte bara spök i vänster höften, utan i hela kroppen :o)
Jag kände att jag bara var tvungen att börja förändra saker & ting & hemmet blev det första. Jag är inte klar ännu, har en hel bokhylla & en datorhörna att rensa + att jag fick över en stol & en fotölj som jag inte har någon aning om var jag ska placera nu???
Bokhyllan är full med papper & annat onödigt som inte ska vara där, men jag tar en sak i sänder.

Före
Efter
Gick igenom stallskåpet igår & fick ett ryck & la fram schabraken....
Det har som blivit ett gäng :o)
Det är bara ett av dessa som jag köpt till ordinarie pris & det är vojlocken som är tänkt att bli tävlingsvojlock så den ligger ännu i plasten.
Resten har jag fått eller fyndat på nätet :o)



Glad Påsk!

Glad påsk önskar Annika & Galsi